IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На път с Posoka: Малдивите - Нова година по бански и гмуркане сред рифове

Какъв бюджет е необходим за посещение на островите, по кое време е най-добре да се посетят и какво да не пропускате там

09:23 | 18.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Pixabay</em></p>

Снимки: Pixabay

Близо месец преди коледните и новогодишните празници Investor.bg и туристическата агенция Posoka.com стартираме съвместна поредица в рубриката “На път”, в която ще ви отведем на екзотични пътешествия до едни от най-красивите кътчета на планетата.

Къде може да посрещнете Нова година по бански, какъв бюджет да си подготвите за екзотична екскурзия, на какъв език говорят в Мавриций, каква е валутата в Малдивите, какво да не пропускате и за какво да внимавате, когато тръгвате на екскузиия до далечна дестинация - на тези и още въпроси отговарят туристическите експерти от Posoka.com.

Първата дестинация е Малдивите.

По кое време на годината е най-добре да се посети?

От края на ноември до май включително. Топ сезонът е между декември и април. Тогава за Малдивите се води сух сезон и е най-подходящо за почивка. Дъждовният сезон на Малдивите съвпада с летните месеци у нас, тогава е и най-слабият туристически сезон. Сезонът на сърфистите е от март до октомври.

Какъв е ориентировъчният бюджет, който да си подготвим за посещение на дестинацията?

Много е относително и зависи от това, което търсите. Малдивите е екзотична и далечна дестинация и за много хора посещението ѝ е дългогодишна мечта. Затова по време на посещението си са склонни да отделят много средства, за да ѝ се насладят максимално.

Ориентировъчният бюджет зависи от хотела, типа на изхранването, сезона и цената на билетите. В силен сезон пакет от 7 нощувки на Малдивите може да излезе най-малко между 4000 лв. и 7000 лв. на човек. Между 5000 и 8000 лв. на човек би излязла по-дълга почивка на Малдивите в луксозен петзвезден резорт на премиум all inclusive пакети, където цялата консумация е включена в цената. На такива цени са и пакетите, които предлагаме ние от Posoka.com. Ние работим с доверени и изпитани резорти, от които сме сигурни, че туристите ще станат очаровани.

За хората, които търсят още по-луксозна почивка и максимална уединеност, се предлагат и допълнителни опции като това да наемеш цял остров за себе си. Тук цените са значително по-високи и варират в диапазона между 40 хил. и 1 милион долара на вечер.



Трябват ли визи?

При до 30-дневен престой не се изискват такива. 

Трябва ли да се направят специфични ваксини преди посещението?

Няма изискване за ваксина.

Кои са вкусовете на Малдивите?

Във всеки резорт има разнообразна кухня, която е подходяща за туристи от различни националности и етноси. Разбира се, предлагат се и местни специалитети. Местната кухня съчетава индийски и арабски кулинарни традиции, като оризът и рибата са най-характерни за нея.

Сред традиционните малдивски ястия може да се изредят mas huni (нарязана пушена риба със настъргани кокосови орехи и лук, най-често срещаната малдивска закуска); fihunu mas (печена риба със сос от лют червен пипер); кухи буркиба (рибна торта с подправки) и bajiya (тесто, пълнено с риба, кокосов орех и лук). Кокосовият орех и вкусните местни плодове са най-характерните десерти на Малдивите, както и различни сладки ястия от ориз.

Каква валута се използва там и на какъв език говорят местните?

В резортите може да се плаща с долари или евро, а местната валута е малдивска руфия (8,71= 1,00 лв.). Тя се използва основно от местните. Официалният и най-широко разпространен език е дивехи, наричан още малдивски език, който се говори от около 350 хил. души на Малдивските острови. Английският се ползва широко.

Кои са трите най-ценни съвета към всеки, който предстои да отиде на Малдивите за пръв път?

За пътуване до Малдиви важи безвизов режим и е забранено внасянето на алкохол. Консумацията на алкохол е разрешена само в хотелите на туристи.

Забранено е изнасянето от страната на корали и неща, направени от тях (освен тези, които са направени от лицензирани производители и придружени със сертификат). Забранено е и изнасянето от страната на предмети и неща, намерени на дъното на океана. Със закон е забранено и да се изваждат от водата корали, раковини, морски звезди и т.н., както и да се уврежда по какъвто и да било начин крайбрежна зона. Забранен е и риболовът близо до островите. За целта се организира риболов, отдалечен от бреговете.

Малдивите са мюсюлманска държава и задължително трябва да се спазват правила за прилично поведение и облекло (извън хотела, където има местно население, е препоръчително да се ходи с покрити рамена и колене).

Коя забележителност не трябва да пропускаме, когато отидем там за пръв път?

Малдивите и тяхната природа са забележителност сами по себе си, а когато сте там, задължително си запазете час за гмуркане и шнорхелинг. Рифовете и подводният живот на Малдивите са едни от най-красивите и забележителни неща, които човек може да види. Островът Маая Тила се определя като един от най-красивите за гмуркане. Той е коралов остров с диаметър 80 кв. м, който лесно може да се обиколи от всички страни само с едно гмуркане.



Предвид COVID обстановката как се случва достъпът и пътуването на Малдивите? Може ли да се каже, че е безопасна дестинация?

През ноември регистрираният брой на заразените с коронавирус се движи около 150 на ден, а в края на октомври има ден, в който не е регистриран нито един случай на COVID-19. В този смисъл може да заключим, че Малдивите са много безопасна дестинация.

Covid мерките за влизане в страната са сериозни. Към момента всички пътуващи до и от Малдивите трябва да представят попълнена здравна декларация, в която да приложат и PCR-тест за COVID-19 с отрицателен резултат, направен не повече от 96 часа преди отпътуването за Малдивите, като се брои първото летище на отпътуване. Пристигащите в Малдивите туристи трябва да представят допълнително и сертификат за пълна ваксинация с одобрена ваксина срещу COVID-19, като от ваксинирането им трябва да са изминали 2 седмици. Изискването за ваксинация не е в сила за пътуващите за острови, покрили критериите на Министерството на здравеопазването на Малдивите за степен на ваксинация. Тук може да се открие кои са те.

През последните 2 години пътуванията до далечни дестинации претърпяха големи промени, промени ли се интересът към Малдивите като дестинация?

Не. Малдивите винаги са били дестинация, която буди голям интерес сред туристите и това продължава да е така. В същото време поради ниския брой на случаите на коронавирус в страната и променящите се ограничителни мерки в различните страни, много хора избират да инвестират в една дълга почивка на екзотична дестинация като Малдивите, вместо в няколко по-кратки в Европа, например.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още