IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корелацията на биткойн с технологичните акции избледнява

Анализаторите са раздвоени в мненията си дали криптовалутата е надежден буфер срещу инфлацията

20:46 | 18.11.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Корелацията от началото на пандемията между биткойн и фючърсите на Nasdaq 100 се изпарява. Това предизвиква дебат каква роля може да играе токенът в инвестиционните портфейли, пише Bloomberg.

30-дневната корелация между криптовалутата и фючърсите спада почти до нула през последните дни от пика, отчетен в края на септември, от 0,56 – показател, който предполага, че технологичните акции и биткойн често се движат в тандем.

Корелацията като цяло е положителна от февруари 2020 г., посочва информационната агенция.

корелация корелация

Биткойнът поскъпна с около 40% от края на септември, като надмина ръста на Nasdaq 100 от 11%.

Заявената роля на токена като хедж срещу инфлацията на фона на увеличаването на ценовия натиск в глобалната икономика е сред факторите, които подкрепят поскъпването му до връх от почти 69 000 долара на 10 ноември.

Според Карстен Менке, ръководител изследвания от следващо поколение в Bank Julius Baer в Цюрих, еволюцията на връзката между акциите и биткойн накърнява аргументите, че това е надежден, съвременен инструмент за съхранение на стойност за портфейлите.

„Липсата на последователна и отрицателна корелация между биткойн и акции ясно подсказва, че биткойн все още не е сигурно убежище“, казва той.

Менке подчертава, че във времена на стрес на финансовия пазар криптовалутата има тенденция да страда като други по-рискови активи.

Биткойнът поевтинява тази седмица със 7% близо до 58 хил. долара в един момент, докато Nasdaq 100 отчита малка печалба. За някои фактът, че спадът няма по-широки последици показва, че биткойн остава далеч от мейнстрийма.

Есме Пау, анализатор от China Tonghai Securities в Хонконг, защитава криптовалутата и твърди, че това е „разумен“ начин за буфериране срещу инфлацията. „Бих призовала инвеститорите да се съсредоточат върху дългосрочната тенденция и да не смятат, че краткосрочните промени в корелацията трябва да се считат за представителни“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Спадовете за мен са нова възможност :) Както казва Саймън Диксън. По важно за мен е на следващия ден да имам повече биткойни от колкото предишни. Също така крипто експозицията ми не е изцяло в биткойни. Включил съм и етери, bnb-та и от началото на година съм взел 100 000 CRO.Имам и съвсем малко полка и ада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Забележително постижение!!! Да съберете толкова много глупости на такова ограничено пространство!!!1. Едно диверсифицирано портфолио съдържа именно НЕКОРЕЛИРАНИ активи за да е устойчиво на промените в даден сектор!2. Именно тази НЕКОРЕЛИРАНОСТ го прави толкова желан, а не обратното както се опитвате да го изкарате.3. Корекция от 7 %, а Nasdaq отчитали били печалба за седмица.... А, как стоят нещата от началото на годината?4. Биткойн има капитализация от над 1 ТРИЛИОН обаче бил далече от мейнстрийма... Гениални заключение!!! Аплодисменти!5. Колкото и да плюете и критикувате, Биткойн ще продължи да расте и да не ви дава сън! Доста тъжна и скромна журналистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още