IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите централни банки инжектираха 9 трлн. долара заради пандемията

Федералният резерв на САЩ и ЕЦБ са разширили своите програми за количествено облекчаване с по 3,4 трлн. долара от януари 2020 г.

17:16 | 18.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пандемията от Covid-19 потопи световната икономика в историческа криза, характеризираща се със срив на фондовия пазар, ускоряваща се инфлация и рязко нарастваща безработица. За да поддържат икономиката на повърхността, централните банки инжектираха повече пари в нея чрез различни начини за количествено облекчаване.

Според данните, събрани от Finbold, между януари 2020 г. и ноември 2021 г. четири големи централни банки са разширили своите програми за количествено облекчаване с общо 9 трлн. долара, за да подкрепят своите икономики.

Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка са осигурили с по 3,4 трлн. долара повече през периода. Японската централна банка се нарежда на трето място с 1,6 трлн. долара, следвана от Английската централна банка с еквивалента на 600 млрд. долара.

Балансът на Федералния резерв, Европейската централна банка, ЯЦБ и АЦБ е нараснал с 60,13% в периода между 2019 г. и 2021 г. от 15,5 трлн. долара до 24,5 трлн. долара, сочат данни от Atlanticcouncil.org.

 

 

Количественото облекчаване се отнася до парична политика, при която централната банка купува дългосрочни ценни книжа от открития пазар, за да увеличи паричното предлагане и да насърчи отпускането на заеми и инвестициите. Общата цел на изпомпването на повече пари по време на пандемията е да поддържат функционирането на пазарите, като улесняват получаването на кредит, с по-значително парично предлагане и по-ниски лихвени проценти. Трябва да се отбележи, че без такива мерки икономиките щяха да се сринат допълнително.

Сред основните притеснения относно вливането на пари в икономиката инфлацията остава най-сериозният проблем особено ако икономическата продукция не успява да поддържа търсенето. САЩ например в момента се борят с рязко ускоряваща се инфлация, която достигна 6,2% - най-високата стойност от три десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Епа заради пандемията ще е тази инжекСия и аналогията хич не е случайна... След 2008 г. никой не вече печаташе пари и икономиката бележеше само ръстове и ръстове. Всичко това само на реални активи и ресурс! После дойде този гаден вирус от прилепите и потъна процъфтяващата до този момент глобална икономика. И сега само печатим ли печатим. И инжекция след инжекция... Пустия му вирус. Ако не беше той, след края на търговските войни между САЩ и Китай щяхме да плуваме в реки от мед и масло. Какви ти реки? Цели океани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
tetris12
преди 2 години
Леко се притеснили, значи всичко е наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Големите централни банки инжектираха 9 трлн. долара заради пандемията >> Заради?! Ама верно ли заради?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още