IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо зелените покриви изникват в цял свят

Очаква се пазарът на зелени покриви да нарасне с 8,8 млрд. долара до 2025 г.

20:30 | 18.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Независимо дали става дума за грижливо поддържани градини или градски ферми, все повече зелени покриви се появяват върху сгради в градове в цял свят, пише консултантската компания JLL.

Пазарът за зелени покриви се очаква да нарасне с 8,8 млрд. долара до 2025 г., сочи доклад на компанията за пазарни анализи Technavio. Според него Германия, САЩ, Япония, Канада и Сингапур са най-големите пазари за зелени покриви.

На фона на по-широкия стремеж на компании и правителства за постигане на целите за нулеви въглеродни емисии, при който сградите могат да изиграят основна роля, растящият брой на зелените покриви се дължи отчасти на новите финансови стимули и регулации.

Торонто, например, прие закони за новите сгради или разширения с над 2000 кв. м през 2009 г. Оттогава строителните компании трябва да покриват между 20% и 60% от сградите си с растителност и макар че те могат да изберат да вземат такса за това, под 10% са решили да го направят, сочат данни на кметството на Торонто.

Други градове залагат на по-голяма гъвкавост. В Сан Франциско от 15% до 30% от покривното пространство на новите сгради трябва да включва слънчеви панели, зелени покриви или и двете.

„Политиката на местните власти трябва и продължава да е много амбициозна, тъй като все повече градове целят да подобрят качеството на въздуха, да защитят жителите си от наводнения и жеги по време на горещи вълни и да върнат природата в градската среда“, коментира Изабел Скръби, консултант в отдел „Планиране, развитие и наследство“ в JLL.

Ситуацията е съвсем различна спрямо преди 50 години, когато зелените покриви се появиха за първи път. Тогава предимно благотворителни организации и жилищни кооперативи поеха инициативата в германски градове като Дюселдорф и Щутгарт, които днес са смятани за столици на зелените покриви в Европа.

По-зелено бъдеще

Днес често има финансови стимули за „позеленяване“. В Хамбург мерките за зелени покриви са субсидирани с грант на стойност 100 хил. евро. В американския град Филаделфия програма за приспадане на данъци насърчава зелените покриви, както и регулациите за дъждовната вода във Вашингтон.

„Предизвикателството е за районите, където има ниски нива на зеленина за подобряване. Това ще изисква повече строителни компании и собственици на съществуващи имоти да приемат идеята“, казва Андрю Бейкър, ръководител за Великобритания на компанията Sustainability Consulting.

Мнозина вече го правят. В Лондон например градините на покрива се превръщат в част от луксозните жилищни сгради. В Ню Йорк Brooklyn Navy Yard покрива над 2000 кв. м покриви на индустриални сгради с растителност, за да помогне за намаляване на дъждовната вода.

Макар че има практически проблеми за разрешаване – от транспортирането на материалите до покривите до управлението на напояването и дъждовната вода, има и ползи за инвеститорите и наемателите.

„Строителните компании понякога трябва да бъдат убеждавани в ползите от зелените покриви за дългосрочната стойност на имотите и енергийната ефективност“, казва Бейкър. 

Макар че комуналните разходи варират между градовете, Националният съвет за анализи на Канада, счита, че зелените покриви може да намалят използването на климатици с до 75%.

Привлекателно за модерните наематели

Докато зелените покриви може да стоят празни или да се използват за отдих за подобряване на здравето и благосъстоянието на наемателите на сградата, някои покриви поемат по различен път.

На фона на все по-голямото обществено безпокойство от климатичните промени и растящия апетит за местно произведени храни градското земеделие става популярно, като пресни зеленчуци се отглеждат в градски ферми като Nature Urbaine на компанията Agripolis в Париж.

Във Великобритания градината на покрива на сградата Princesshay, собственост на Crown Estate, е дом на над 300 хил. пчели. От построяването ѝ през 2012 г. медът се продава в търговския център долу.

„Използването на зелени покриви за отглеждане на плодове и зеленчуци е голяма възможност да извадим покривите от употребата само за отдих и да прибавим допълнителна стойност за тях, като в същото време създаваме ползи за местната общност и природата“, отбелязва Бейкър.

Макар че броят на зелените покриви и възможните им употреби продължават да растат, има пространство за разрастване на концепцията в момент, когато градове като Париж и Лондон гледат към по-зелено бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още