Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ханс-Вернер Зин: Изживяваме нов режим на инфлация

Бившият председател на влиятелния германски икономически институт Ifo вижда, че „огромната инфлация вече е в ход“

   1| 2    
2
 
1
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Твърде интересно се получава, че в т.нар колективен Запад когато се пенсионират изведнъж много прозряват че техните страни са за пазарна икономика , но само тогава и там където имат или ще имат монополно положение , а иначе предпочитат санкции или затваряне на национално или блоково равнище за тези които могат да бъдат реални конкуренти.Да, ама не! По всичко изглежда , че "купонът" е към своя край и за това трескаво се търсят алтернативи за запазване на статуквото, т.е. за господствуващото положение. Едва ли ще се получи леко и без победоносна война от които всички бягат като дявол от тамян защото гаранции НЯМА че инициаторите също ще пострадат!
2
 
0
 
11
abdul до: viva
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Инфраструктура? Найс.Автомагристрали АД? Че ние тук нали тва правим :))В сащ ще налеят трилиони в 'инфраструктурната сделка'..тва на европейски английски е 'green deal'..
1
 
3
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Според мен, основната причина за инфлацията не са нулевите лихвени проценти, не са и самото печатане на пари. Ако новонапечатаните пари бяха използвани за раздаване на крайно нуждаещите се и за изграждането на инфраструктура, от която да се ползват всички, нямаше да е такъв проблем. Сигурно пак щеше да има инфлация, но точно около желаните 2%.Проблемът е, че новонапечатаните пари съвсем умишлено се раздадоха на онези, които най-накрая да напомпят цените. Мечтата за инфлация, която толкова дълго убягваше на централните банки. Парите отидоха у спекулантите. В щатите раздаваха всеки месец чек на всеки, независимо дали има нужда от тях. И започна Сульо и Пульо да инвестира в крипто и стоки. Парите отидоха у спекулативните акули на Уолстрийт. С чужди и евтини пари, виж как лесно се вдигат цените на всичко. Не ви ли прави впечатление, как се прехвърлят от стока на стока. Първо беше дървесината и промишлените метали. Одрусаха крушата и се преместиха на горивата, зърното. Сега ми прави впечатление как се от месец-два клатят захарта и кафето. все си намират някакво оправдание от рода "Слана в Бразилия", "Висока заболеваемост във Виетнам". Ами това е дълготрайна стока, складовете са пълни. Влезте в кой да е хипер маркет. Разгледайте рафтовете с кафе. Преливат. Сто марки, пълни рафтове до горе. Кое тогава предизвиква това паническо удвояване на цената на суровината кафе? Ами само чистата спекула. ФЕД им налива пари и онези трупат милиарди печалби, които идват от джоба на спестителите.
3
 
2
 
9
abdul до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не си мисли, че ЕЦБ не знае какво прави.Напротив, ЕЦБ много добре знае какво и защо прави.Тези, които не знаят са многото хора, които чинно продължават да търпят.. с цената на някакви си евроценности.
3
 
4
 
8
nkavrakov1982 до: abdul
преди 1 месец
Така е но сега имаме шанс да си вдигнем главите ,защото за разлика от преди 20,30 години дигитализацията ни даде възможност да бъдем чути,на улицата в онлайн пространството,в социалните мрежи ,навсякъде .Както написах по долу ЕЦБ има официален сайт ,има e-мейли.Вестник Билд в Германия вече обвини Кристин Лагард че е основен виновник за изсмукването на спестяванията на германските граждани .Сега си представи че масово всички започнат открито да упражняват натиск към ЕЦБ относно нейните отговорности за ценовата стабилност .Аз вече го направих ,затова призовах и всеки да го направи,официално ,културно ,без нападки .Както се казва предайте нататък ...
4
 
3
 
7
преди 1 месец
разбирачи , инфлацията е убаво нещо ... първо чисти мазнините и второ позволява спекула ... :)))
2
 
3
 
6
abdul до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да де. И когато дойде време за плащане се плаща в 'твърда валута' .. то не остана нищо 'твърдо' освен енергия, данъци и косвени такси.. банкови такси, отрицателни лихви, еко такса 'въздух'. Твърди са неща, от които е трудно или невъзможно да избягаш..Така се изплащат напечатаните пари.. косвено.. в 'твърда' валута.
1
 
4
 
5
nkavrakov1982 до: abdul
преди 1 месец
Причината за инфлацията е само една .Когато произвеждаш пари под които няма реална производителност на стоки и услуги ефекта е инфлация .Преди 10 години печатането на тези пари намери по един или друг начин своите канали и полека лека парите бяха вкарани в някакви инвестиции и започнаха да произвеждат нещо си,докато в момента Централните банки просто задръстиха каналите .Това е като една мивка ,в която ако пуснеш повече вода или я пуснеш до край,водата не може да се оттече ,за да не стане наводнение ,просто трябва да спреш водата .
4
 
5
 
4
abdul до: nkavrakov1982
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Причината за инфлацията е опита на на ЕК да наложи CO2 емисиите като монетарен инструмент, за да направи енергията евтина зелена и скъпа кафява.България в момента е в крайно неизгодна позиция, заради отворения пазар на ЕС, към който изнасяме евтина енергия, а внасяме енергийна инфлация, чрез която изплащаме дълговете на силно задлъжнелите страни в ЕС.Прозападните политици използват това, като обвиняват в евроскептицизъм.Ако евроскептицизъм е да откажем да плащаме дълговете на силно задлъжнелите европейски страни, които сами не спазват маастрихтските критерии, то да! Евроскептици сме!Време е някой да назове слона в стаята!Зелената сделка е опит за налагането на СО2 като монетарен инструмент, нямащ нищо общо с екологията.Целите са 2:- инфлация, за да се намалят дълговете на силно задлъжнелите- стимул за производителите на ВЕИ и други ESG проекти..
2
 
6
 
3
преди 1 месец
Влезте в сайта на Европейската Централна банка която държи нарочно лихвите нулеви и отрицателни и така пренася инфлацията в джобовете на всички ни .Има e-мейли които са достъпни за всички нас гражданите на ЕС .Аз вече изпратих такъв на английски език/който се затруднява има google translate/.Спокойно ги бомбандирайте с писма относно техните функции гарантиращи ни ценова стабилност ,която в момента е една илюзия .