IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косьо Стойчев: Спорът за Зелената сделка се прехвърля върху параметрите ѝ

България трябва да подобри въглеродната си интензивност при позеленяване на икономиката, съветва ръководителят на катедра "Регионална и политическа география”

21:00 | 18.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма спор дали има нужда от „Зелена сделка“ – тя е нужна. Спорът е какви да бъдат параметрите в нея. От къде ще се появят ресурсите? От какво ще се отреже и накъде ще се насочат те? Тези въпроси зададе в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в рубриката Made in Green, доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ „Св. Климент Охридски“.

Той обясни, че когато се създава или ликвидира едно старо производство, стара икономическа дейност и се трансферира към друг процес, в него се извършва развойна дейност. По думите му, голямата тема е откъде ще дойдат средствата и кой са регионите, които най-бързо ще направят тази адаптация.

„Тези, които свършат това най-напред и запазят икономическата си мощ, реално ще определят бъдещето на света“, смята ученият.

Той е на мнение, че за политиците ходът на полезните решения не се разширява, а се свива. „Ние наблюдаваме класическа ситуация на глобализъм във война с регионален шовинизъм и регионален сепаратизъм“, посочи доц. Стойчев.

Ва въпрос къде се намира България в „Зелената сделка“ той обясни, че страната ни има относително умерен принос във въглеродните емисии от гледна точка на глобалната география. Обаче от гледна точка на това, колко БВП произвеждаме и с какво количество въглеродни емисии го правим – не сме в добра позиция.

„България трябва значително да подобри въглеродната си интензивност от гледна точна на позеленяване на нейната икономика. Трябва да продължи да произвежда все повече БВП, за да поддържа изискванията за нарастване доходите на населението, изискванията за продължаване на просперитета на нашето общество със зелени технологии“, коментира доц. Стойчев.

Той заяви, че „Зелената сделка“ има своите положителни и отрицателни страни, но подчерта, че един от големите двигатели е, че тя предлага технологичен трансфер.

„В сферата на енергетиката човечеството отбелязва изключителна мудност и бих казал монотонност. Не само във видовете енергоизточници, но и в способите са съхранява енергия , способите да трансферира енергия, обърна внимание на недостатъците при забавянето на прехода анализаторът. – Ако внимателно начертаете една карта на енергийните пръстени на планетата, вие ще видите изключително директна корелация между господството на енергия, способите за трансфер на енергия и най-мощните политически и икономически лобита на света. Тоест можем да сведем „Зелената сделка“ до бъдещите енергомощности на планетата респективно със способностите да се генерира продукт.“

Доц. Стойчев е убеден, че както всеки друг преход, така и този ще претърпи своеобразна трансформация.

„Определени бизнеси, определени дейности и региони ще сменят лицето си. Те няма да бъдат повече такива каквито са. Ще настъпи трансформация, където социалните напрежения ще бъдат много големи, предупреди ученият и потвърди, че политиците се страхуват основно от тях. – Причината е, че когато гражданите не разбират, че това е абсолютно неизбежно те започват да създават активна или пасивна съпротива. Когато се появи пасивната съпротива и тя не е основана на научни решения, не е основана на здрав, трезвомислещ анализ, а е основана на вътрешна съпротива, която е просто почти граничеща с глупост, тогава идват проблемите.“

Косьо Стойчев, отбеляза, че още 10-15 години може да продължи поправителният изпит за зеления преход.

Кои са предизвикателствата пред Зелената сделка? Как ще се съчетаят социални, демографски, икономически, културни и цивилизационни цели със зеления преход?  Ще успеят ли новите управляващи на българската държава да приведат страната ни през икономически, културни и интелектуални реформи? Може ли да се провали страната ни при справедливия преход? 

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още