IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия излиза в пълна блокада и налага задължителна ваксинация от февруари

Седемдневната заболеваемост на 100 хил. жители е 1000. За сравнение, в България в момента е 777, а в Германия - 340

12:03 | 19.11.21 г. 62
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/HERBERT NEUBAUER / POOL</em></p>

Снимка:  EPA/HERBERT NEUBAUER / POOL

Австрия ще наложи пълна блокада заради коронакризата и ще въведе задължителна ваксинация през февруари, съобщи в петък канцлерът Александер Шаленберг. Ограниченията за излизане с цел намаляване на бързо растящите случаи на заразени с коронавирус първоначално следва да се прилагат в продължение на десет дни, съобщава Kronenzeitung.

"Блокирането е трудна стъпка и боли много“, каза канцлерът. Без да назовава изрично, той остро критикува дясното крило на Партията на свободата на Австрия (FPÖ), което е влиятелно в страната. Тяхната критика на ваксинацията всъщност е "атака срещу нашата здравна система", заяви той.

Блокирането ще бъде оценено след десет дни и ще продължи максимум 20 дни. Най-късно до 13 декември блокирането ще приключи за тези, които са били ваксинирани или са преболедували, каза Шаленберг. След това трябва да се приложи отново правилото за 2G (за преболедували и ваксинирани).

Страната е засегната от силна четвърта вълна. Седемдневната заболеваемост на 100 хил. жители е 1000. За сравнение, в България седемдневната заболеваемост в момента е 777 на 100 хил., а в Германия стойността е 340.

От понеделник са в сила ограничения за неваксинираните хора. Но броят на заразените все още е доста над пика отпреди година, когато Австрия наложи общонационална блокада.

В четвъртък две провинции обявиха твърди мерки – от понеделник Залцбург и Горна Австрия излизат в обща блокада. Двата региона са най-силно пострадали от пандемията в страната.

По време на общата блокада ще останат отворени само супермаркети, дрогерии и аптеки. Останалата част от търговския сектор и гастрономията трябва да затвори. На хората е разрешено да напускат домовете си само за спешни поръчки, да спортуват на открито, да пътуват до работа или по медицински причини.

Училищата също трябва да останат затворени. Според Вилфрид Хаслауер, областен управител на Залцбург, седемдневната заболеваемост сред учениците на възраст между 5 и 15 години в региона е 2500. Заболеваемостта на 100 000 жители сред цялото население на Залцбург наскоро се изкачи до над 1700, за Горна Австрия стойността е малко под 1600. Двете федерални провинции на границата с Бавария имат най-ниските нива на ваксинация в Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
ми *** в некое ковид отделение доброволец ... що нито едно антиваксърско паве не иде доброволец , тъй да поработи малко ... даже и кинти дават , по 3 бона за санитар ... :))) ... тъй от първа ръка да се запознае с грипчето ... нема толкова ограничени парчета ... една година вече не разбрахте че грип е едно , а коронавирус е друго ... общото е , че се заразяваш респираторо ... !! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Експерти от световна величина предупреждаваха, че ваксиниране по време на епидемия е ГОЛЯМА ГРЕШКА, защото именно тогава вирусът бързо мутира. Именно във ваксинираните стават бързите мутации, а не в неваксинираните, много от които са преболедували и не могат да повторят. Разбра ли, бе зелчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 7
Solar Power
преди 2 години
Какво е ? Значи ти предпочиташ целия вирус жив с всичко и да рискуваш организма ти да се справи или искаш протеин от вируса (нещо като дефиниция) и да си изградиш имунитет. Значи искаш да си вкараш "негърския" до край дълбоко вместо само леко да го огледаш :) Малко вулгарно звучи но точно така излиза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Т-Ъ-П исках да напиша, но се скри. Отчайващо т.ъ.п.а зелка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 2 години
Почвам да подозирам че не пишеш тези неща заради някакви цели, а просто наистина си зашеметяващо ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Колко лекари от лекарскиите екипи на доц. Мангъров, Шеф на Ковид клиниката в Инфекциозна болница, и доц.Петър Атанасов Шеф на Ковид клиниката в "Пирогов", умряха за тези почти две години? Те по правило работят без маски и повечето не са ваксинирани? Е, колко лекари умряха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
хаха ... когато си проззззт е за дълго ... стаден имунитет , ако не бяха оставили вирусът да мутира ... ем той не чака антиваксърските павета да се наумуват и се приспособява ... оправяйте се в невежеството си ... :))) ... даже така по възможност неваксинираните по-нагъстичко и без маски ... колкото и да отпаднат от дървото на дарвин все ще е добре ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Колкото по-дърварски се намесват в имунната система на човека, за която се твърди, че е със сложност, сравнима с мозъка, толкова по-печални ще са резултатите. Сега поп Малтус се върти като пумпал в гроба си от кеф. *** като мухи. И 100% да се набучат, пак ще *** като мухи. Защото това не са ваксини, а нещо друго. Както каза преди време проф. Чорбанов, който се занимава точно с изучаване и произвеждане на различни ваксини. Според местната фауна, най-некомпетентният човек по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
cyclop
преди 2 години
Недоумявам как успяха да убедят нормални, образовани и мислещи хора че който е " неваксиниран" гарантирано ще загине ако се разболее от смехотворния грип... Това е най-големият и впечатляващ успех на пропагандната машина на бизнеса за милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
80%? Къде ги видя толкова ваксинирани ? Освен това ваксините предпазват на 93% ! Тоест винаги ще има едни 7-10% които няма да изградят антитела или тези тела ще бъдат много малко. Тук сме останалите 90% като ваксинирано общество за да ги пазим от вируса. Ти как мислиш,че работи ваксината за едра шарка или полиомелит ? Да не мислиш ,че защитата е 100% ??! Работи по абсолютно същия начин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още