IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Вулджев: Инфлацията в България ще се ускорява през следващите пет месеца

Инструментите на българските политици за овладяването ѝ са ограничени, посочи икономистът от Експертния клуб за икономика и политика

14:57 | 19.11.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Георги Вулджев: Инфлацията в България ще се ускорява през следващите пет месеца

Икономистът посочи, че инфлацията е предизвикана от глобални тенденции.

"Хората трябва да бъдат подготвени. По отношение на производителите – там има проблеми заради цените на енергетиката. Служебното правителството обяви в края на миналия месец леко сваляне на цените, но за крайните потребители все още няма такива мерки", напомни Вулджев.

Икономистът коментира и възможността за евентуална бъдеща финансова криза.

"Рано е да се каже на този етап дали ще има финансова криза. Рисковете са завишени. Ситуацията, в която се намират правителствата и централните банки, е много по-рискова, отколкото преди две години", преценява Георги Вулджев.

Според него в момента централните банки са изправени пред парадоксална ситуация. "Ако не ограничат отпечатването на пари, не вдигнат лихвите, то инфлацията ще продължава да се ускорява. Ако вдигнат лихвите, рискуват да се случи рязко свиване на икономическата активност и да има криза", анализира ситуацията Вулджев.

Икономистът е на мнение, че златото е най-сигурният актив за защита от инфлация и икономическа криза.

"По-голямата част от българите се защитават от инфлация с инвестиция в имоти, но при тези цени това може да е по-скоро рисково", подчерта той.

По думите му колкото и добро да е правителството, то само по себе си няма да осуети инфлацията изцяло. "Може да се помисли за реформа в ДДС и акцизите, тъй като това са данъци, които пряко влияят на ценообразуването на всички стоки", съветва Вулджев.

Доколко българската икономика зависи от това колко петрол добиват държавите в ОПЕК, какви са отношенията на ЕС с Русия, както и какви са политиките на големите централни банки по света?

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
"По-голямата част от българите се защитават от инфлация с инвестиция в имоти, но при тези цени това може да е по-скоро рисково", подчерта той.В момента имотите са като инфлационна гъба напоена до пръсване .Никой не желае да притежава актив които вече е поел инфлация до предела си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още