IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike навлиза в метавселената с Nikeland

Компанията създаде виртуален свят в Roblox, който е моделиран като централата ѝ

13:30 | 19.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Dilts/Bloomberg

Компанията за спортни стоки Nike разкри, че е създала виртуален свят, моделиран като нейната централа, в гейминг платформата Roblox. По този начин компанията се превърна в един от първите големи брандове, който навлиза в метавселената, предава Ройтерс.

Дигиталното пространство, наречено Nikeland, позволява на играчите да обличат аватарите си със специални продукти на Nike и е безплатно за всички в Roblox. 

Посетителите в момента могат да играят „Tag”, “Floor is Lava” и “Dodgeball” в платформата, която също така позволява на създателите на съдържание да проектират собствени миниигри.

Метавселената – популярна дума в технологичната индустрия, след като Facebook се преименува на Meta, е споделен виртуален свят, в който хората чрез свои аватари могат да общуват с други, да се наслаждават на концерти и дигитално пазаруване например.

Световният пазар, свързан с метавселената, се очаква да достигне 6,16 млрд. долара през 2021 г. и 41,62 млрд. долара до 2026 г., твърди компанията за пазарни проучвания Strategy Analytics.

„Nike създаде този свят по подобие на глобалната си централа и в потапящото 3D пространство на Roblox, надграждайки целта си да превърне спорта и игрите в начин на живот“, коментира производителят на спортни стоки.

В Nikeland посетителите могат да използват акселерометрите на мобилните си устройства, за да прехвърлят офлайн движения в онлайн игра, а това ще позволи реално движение в дигиталното пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още