IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолог: Наблюдаваме разпад на твърдия електорат на големите партии

Успех е, че изобщо се състоя дебат между претендентите за президент, посочи Боряна Димитрова, управител на агенция “Алфа рисърч”

20:43 | 19.11.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В момента се наблюдава разпад на ядрата на партиите. Социолозите уловиха движенията на младите хора във вота. Трудното, което предстои, е да се види в разграждането на партиите процесът, който беше катализиран на тези избори. Това мнение изрази в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Боряна Димитрова, управител на агенция “Алфа рисърч”.

По думите ѝ големите промени в избирателните нагласи са били засечени от социологическите проучвания, но колебанията в твърдия електорат на големите партии тепърва трябва да се изследват. Тя определи като ключов фактор победата на “Продължаваме промяната”, припозната като президентската партия, която е най-близо до Румен Радев.

Димитрова посочи, че през последните години се наблюдава спад в доверието към партиите и „генерално на интереса към политическия живот на страната“.

„Ниската избирателна активност го доказа особено красноречиво. По време на предизборната кампания в нито един момент основните кандидати не заявиха кои са и какви се техните възгледи, нито съпоставиха или сблъскаха тези свои възгледи“, заяви Боряна Димитрова и напомни, че във всички големи демокрации дебатите са средство за повишаване на информираността на гражданите към даден избор.

Според нея успех е, че изобщо се състоя дебат между основните претенденти за позицията на държавен глава, като се има предвид как премина предизборната кампания за президентските избори до първия тур.

“Трябва да кажем, че дебатът е нещо много важно. В своята кампания кандидатите за президент обикаляха из цялата страна, но не се срещнаха никъде помежду си. Срещаха се само със свои симпатизанти в малки кръгове по площадите на страната”, посочи социологът.

Димитрова коментира, че когато няма предизборни дебати, тогава има псевдо средства за повишаване на избирателната активност, каквито „наблюдаваме последните два дни.”

Социологът е на мнение, че дебатът между Радев и Герджиков е “нелош”, но заради регламента и краткото време, което е било дадено за аргументация, важните теми са били само маркирани, а определени въпроси са останали висящи във въздуха. Това, което все пак избирателите са успели да видят, е по кои от точките има съгласие между двамата претенденти и къде вижданията им се различават.

Политическият експерт направи интересно наблюдение върху заявките на двамата кандидати. Според Боряна Димитрова, проф. Анастас Герджиков е показал балансирано и систематично познание върху редица теми, които са по-скоро оперативни и не засягат позицията, за която той е претендент.

“Той демонстрира мнения по темите за справяне с ковид кризата, проблемите на медицинските експерти, икономиката и енергетиката. Всичко това са сфери, които не влизат в тесния ресор на президентската институция, отбеляза социологът. – От друга страна, Румен Радев използва своята “нова Конституция” като средство в политическата игра, но не и като инструмент за по-голяма информираност на гражданите. Все още не е ясно какви точно са акцентите в нея, защото никой не я е виждал, а Румен Радев редовно се измъква с това, че чака стабилен парламент“.

Боряна Димитрова припомни, че за настоящия президент основен акцент на промените в Конституцията ще са гражданските права. „Но е важно да каже, че основно право на гражданите е правото на информираност. Ако ще гласуваме, е добре да знаем какви ще бъдат промените в Конституцията”, настоява тя.

Промениха ли електоралните нагласи проблемите в БСП? Прогнозира ли социологията изборните резултати и успя ли да улови тенденциите? 

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
fras
преди 2 години
Тази, а и другите социологически агенции, претърпяха невероятен крах в прогнозите си за парламентарните избори.Дали нарочно, дали поради некадърност, но крахът им е тотален.В тази връзка не виждам смисъла да публикувате каквито и да е техни нови анализи, прогнози и друг тип умотворения.За себе си не виждам смисъл да ги чета и/или гледам и слушам.Не съм прочел статията, коментирам факта, че въобще има такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 2 години
Откъде ги намирате тези смешници? Че дори им давате трибуна....от гледна точка на инвеститорът нещата изглеждат така: ТОТАЛНА ВОЙНА БОРИСОВ-РАДЕВ! Щеше да бъде нещо нормално, ако не се *** в дребнавост и жалко оплюване! Борисов ти управлева с патерици кат дб и вмро? айде да си направим контрапартия и да духнем под опашката на ракетатта-носител ***. Купуваш си социолози на кило, тез ти снасят удобни резултс и им излизат прекори: "Червен Кольо" и "Галъб незнанейшънъл". Е, нищо, твои кучета са, наемаш ги пак за следващите избори. да си знаят тез, точнопрогнозните, работа за тех нема......и отразеване нема да има.Дебатес? ТОВА Е ДЕМОДЕ И ГУБЕЩО ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА "Кажи си Иване, те ще те разберат". Който се яви на дебат - губи. Май така ше стане и сега с кримодвърцето.Електоратът е просто дръжка на бюлетина. Не само, че не знае как се държи ак47, но дори и джендърнож не помирисва. ШЕ СИ ГО *** С 200 У ДУПАРАТА. Мечтата на секи управлеващ-кукловод в територията ти казва. А ти, върти, сучи, оправдавайся! ВОЙНАТА Е ТУК. БИТКАТА Е В НЕДЕЛЯ! После само ше се броят труповете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Мисирките са мощно оръжие! По причина, че мозъкът им е малък, за да анализират как се съотнася пропагандата към реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Продължава упадъкът на всички -лози у нас: социолози, политолози, шашмолози, ***, пардон *** - те не се обидиха на Бащицата, че ги нарича гака.Изумява ме Боряна Димитров, че смята, че цяло чудо било, че дебатът се е състоял. Май само тя се е съмнявала, че ще стане. И си позволява да му прави коментар, сякаш е веща. А като следя характеристиките й за Радев, тя не го познава въпреки, че той един мандат беше президент. Жалка работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
А на народа му писна! Да го лъжат, затварят ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Социолог: Наблюдаваме разпад на твърдия електорат на големите партии > ГОЛЕМИТЕ партии, ако не служат на Хегемона, он ги цепи на парчета..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още