IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само призивите не стигат: Швеция променя подхода за Covid-19

Страната въвежда зелен сертификат за посещаване на ресторанти и събития в затворени помещения и намекна за нови, още по-строги мерки

21:40 | 19.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Информация за коронавируса на Sahlgrenska University Hospital в Готенбург, Швеция. <em>Снимка: Fredrik Lerneryd/Bloomberg</em></p>

Информация за коронавируса на Sahlgrenska University Hospital в Готенбург, Швеция. Снимка: Fredrik Lerneryd/Bloomberg

Не всеки ден шведският топръководител на усилията срещу пандемията, който често е толкова самоуверен, изглежда почти смирен. Андерс Тегнел, с официалното звание „държавен епидемиолог“, инициира предпазлива промяна на стратегията на страната по отношение на борбата с пандемията тази седмица.

Големият брой на заразените в много страни е „предупредителен сигнал“ и много тревожен. „Заради това и тъй като наблюдаваме известно увеличение на броя на заразените в Швеция, искаме да вземем някои мерки“, каза той.

За първи път от избухването на пандемията в началото на 2020 г. Швеция ще въведе зелен сертификат от 1 декември. Само тези, които са двойно ваксинирани, могат да посещават събития в закрити помещения с повече от 100 души. Това засяга предимно спортни събития, концерти, кина и театри, пише германският всекидневник Handelsblatt.

В момента се разработват и други мерки за организатори и оператори, които не желаят да въведат зелен сертификат. Те включват правила за отстояние и ограничаване на броя на посетителите.

А Тегнел вече предупреждава за нови мерки. „Ако процентът на заразяване у нас продължи да расте, само цифровият сертификат за ваксинация няма да е достатъчен“. Затова страната вече работела по план Б в случай на значително увеличение на броя на заразените.

Допълнителните мерки включват препоръка за работа от вкъщи. Зеленият сертификат може да бъде въведен и при посещения на ресторанти, барове и фитнес студия.

Обратният завой изненада много шведи

За повечето шведи съобщението беше изненада. Те знаеха за такива ограничения само от телевизионни репортажи за борбата с пандемията в други страни и бяха свикнали с факта, че животът в тяхната страна протича почти нормално въпреки пандемията.

Обратът е изненадващ и заради това, че в момента в Швеция има много ниска седемдневна честота от около 60 на 100 000 жители.

Защо Швеция, в сравнение с повечето други европейски страни и особено в сравнение с преките си съседи Финландия, Норвегия и Дания, досега до голяма степен е пощадена от четвъртата вълна - държавният епидемиолог също няма отговор на този въпрос. „Не знам, но не бива да забравяме, че Швеция винаги беше малко назад, дори и при първите вълни“, казва той.

Тегнел съветва правителството от избухването на пандемията на коронавируса. Той беше бащата на шведския „особен път“, който нашумя по цял свят, особено през последната година.

Докато повечето други страни взеха решение за блокирания, въведоха изискването за маски и почти парализираха обществения живот, Тегнел не одобряваше всичко това. В страната му животът продължи така, сякаш нищо не се е случило: магазините бяха отворени, ресторантите бяха отворени и нямаше задължение да се носи маска. Нещо повече, маските не биха помогнали с нищо, каза тогава Тегнел.

Последна актуализация: 19:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Много бързат със сценария, навсякъде почва да става ясно че "ваксинираните" боледуват не само толкова често и толкова тежко колкото непрецаканите, но даже май са в по-лошо положение. Трябва бързо да се изтрие контролната група от ненамушкани, преди нещата да станат твърде видими и за заспалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Сценария е един и същ. Ковид тиранията е навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още