IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвъртата вълна ще притеснява инвеститорите през текущата седмица

Коледните продажби ще дадат тласък, но инфлацията остава повод за безпокойство

08:40 | 22.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Пандемията на коронавируса отново завладява света и също така разваля настроението на инвеститорите. Очаква се през новата седмица на капиталовите пазари да доминират темите за по-нататъшното развитие на пандемията и затягането на международните мерки за нейното ограничаване.

В Австрия от понеделник влезе в сила блокиране - за максимум 20 дни, в Нидерландия вече има ограничения за обществения живот. В Германия лекарите призовават новите правила за борба с пандемията да бъдат приложени бързо.

В отделни федерални провинции като Бавария и Саксония се прилагат по-строги правила, включително блокиране в някои особено силно засегнати региони - също за тези, които са вече ваксинирани и със съответните последици за компаниите. От Асоциацията на лекарите по интензивно лечение вече се усъмниха дали взетите мерки ще бъдат достатъчни.

Още в петък опасенията за по-нататъшни ограничения в обществения живот помрачиха настроението на инвеститорите. Dax завърши в петък с леко понижение от 0,4 процента до 16 159 пункта. Въпреки това, след седмица с нови рекорди до 16 290 пункта, водещият германски индекс остана за седмицата на плюс от 0,7 процента. В САЩ водещият индекс Dow Jones пострада, докато технологичните акции в Nasdaq бяха търсени от инвеститорите.

„Ако Германия реши да наложи обширно блокиране, това отново ще окаже влияние върху веригите на доставки“, казва Том Мантионе от подразделението Wealth Management в швейцарската банка UBS. Четвъртата вълна и други ограничения "все пак ще имат по-негативно въздействие върху настроенията на потребителите, отколкото на компаниите", казва Робърт Грайл, позовавайки се на силен сезон на отчетите.

На това разчита и Свен Щрайбел, анализатор в DZ Bank. Досега инвеститорите черпиха доверие и от относително стабилното икономическо развитие, което тласкаше цените на акциите все повече и повече нагоре. Все пак под въпрос остава доколко компаниите могат да останат стабилни при подновяване на ограниченията. 

Колко силно новите ограничения ще отслабят компаниите?

„Забележителен сезон на отчетите за третото тримесечие на 2021 г. е към своя край с неочаквано високи печалби“, казва анализаторът на DZ Щрайбел. Средната „изненада” в печалбите на компаниите – т.е. делът на ръста на печалбата над средните очаквания на анализаторите – е около десет процента в Европа и САЩ, както изчислява той. Така че компаниите се справят по-добре от очакваното.

Той беше особено впечатлен от финансовия и енергийния сектор, но също и от автомобилния, технологичния и здравния сектор. За Щрайбел това доказва икономическа устойчивост, както и цялостно силно развитие на търсенето. По-голямата част от анализаторите не се доверяват достатъчно на тази устойчивост, казва той.

Освен това все още ограниченото предлагане се сблъсква с устойчивото силно търсене. Средният ръст на продажбите в Европа е 15 процента, шест процентни пункта над очакванията на анализаторите. В САЩ имаше увеличение на продажбите от 17 процента, анализаторите очакваха средно три процента. И поне в САЩ делът на компаниите, които повишиха прогнозите си за печалбите си, беше на най-високото си ниво от четвъртото тримесечие на 2017 г.

Коледният бизнес дава тласък, но инфлацията е повод за безпокойство

Роберт Грайл от Merck Fink е уверен в доброто протичане на започващия коледен бизнес: „Дори и потребителите да гледат малко по-предпазливо, коледният бизнес трябва да е добър – особено за онлайн търговците на дребно – въз основа на допълнителните спестявания, причинени от пандемията". Това важни предимно за САЩ, казва той. През предстоящата седмица Черният петък и Денят на благодарността вероятно ще привличат още повече рекордни продажби.

Друг проблем сред инвеститорите е повишаването на инфлацията. Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард наскоро отхвърли възможността за обрат в лихвените проценти през следващата година въпреки сегашното значително покачване на цените. Сега е важно ЕЦБ да продължи своята парична политика "търпеливо и упорито", каза тя.

Директорът на Deutsche Bank Кристиан Зевинг призова ЕЦБ да предприеме по-бързи действия срещу инфлационния ръст. Продължителността на по-високата инфлация е подценена, каза той на конгрес във Франкфурт.

Изявленията на Лагард отслабиха еврото. Инвеститорите очакват лихвените проценти да растат по-бързо в САЩ, отколкото в еврозоната. Това прави щатския долар по-привлекателен спрямо еврото. Единната валута падна под 1,13 долара, най-ниското ниво от 16 месеца.

През новата седмица предстоят редица икономически данни

Текущата седмица ще бъде вълнуваща, когато става дума за индикации за икономическото развитие. В сряда инвеститорите ще се радват да видят дали настроението сред мениджърите ще продължи да се понижава през ноември в толкова тясно следения индекс Ifo след четири месечни спадове подред. Икономистите очакват икономиката да расте слабо към края на годината - като цените се покачват рязко в същото време.

Индексите на мениджърите по покупките на Markit за еврозоната и Германия за ноември предстоят във вторник. Според икономическия барометър подемът в еврозоната вече е загубил неочаквано силния си темп през октомври. Затрудненията при доставката и нарастващите опасения относно пандемията отслабват тренда.

В четвъртък очакваме индекса за потребителския климат на GfK и подробности за брутния вътрешен продукт в Германия, който според първоначалната оценка нарасна с 1,8% през третото тримесечие. В понеделник данните за доверието на потребителите в еврозоната ще хвърлят светлина върху потребителските настроения.

В САЩ в сряда ще бъде публикувана втората оценка за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие заедно с октомврийските данни за доходите и разходите на домакинствата, данните за базисната инфлация и протоколите от последното заседание на Фед, преди Америка да влезе в уикенда за Деня на благодарността.  Председателят на Фед Джером Пауъл беше относително спокоен за временните ефекти върху цените по време на пресконференцията относно последното решение за лихвените проценти. Публикуването на протокола от срещата за това решение за лихвените проценти трябва да покаже, че това спокойствие не обхваща всички проблеми с инфлацията, пишат анализаторите на германската Deka Bank. 

Развитието на цените на наемите, но и нарастването на индекса на разходите за труд вероятно са били обект на обсъждане. Остава вълнуващо да видим колко високи наистина са опасенията на отделните членове на FOMC. Степента на безпокойството от своя страна може да бъде индикация дали на срещата през декември може се стигне до намаляване на обема на закупуване на облигации за месец от 15 млрд. долара сега до 30 млрд. долара.

По материали на Handelsblatt и Reuters

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още