IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Ташев: Българският потребител е недоверчив към онлайн бизнеса

Очаква се до 2024 г. 22% от търговията да се осъществява онлайн, казва управителят на Тарос Трейд

13:35 | 21.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Безспорен факт е, че пандемията е двигател на електронната търговия. През отминалата година хората е трябвало да променят навиците си на пазаруване. При затворени магазини е нормално оборотът да мине онлайн, затова и ръстът през 2020 г. беше много сериозен. Вече започва да се успокоява, защото започваме да се връщаме към известна нормалност, като възходящият тренд ще продължи и занапред. Това сподели Стефан Ташев, управител на Тарос Трейд, eBay Ambassador в ефира на предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

От самото стартиране на "Тарос Трейд" през 2008 г. са разгърнали идеята за онлайн бизнес, а не офлайн поради факта, че са искали да бъдат иновативни в сферата. Тогава това е било визионерски подход, който мнозина техни конкуренти са определяли като налудничав.

"През някои месеци на миналата година ръстът е бил доста висок. При обявяването на първия локдаун през март 2020 г. няколко месеца е имало сериозен спад, докато до края на годината фирмата е успяла да навакса загубите си".

Гостът се надява, че някои от клиентите ще запазят новия си навик, придобит по време на пандемията, като е нормално не всички да останат в потребителската онлайн мрежа, но ръстът със сигурност ще продължи. Очакванията са глобално до 2024 г., че 22% от цялата търговия ще е онлайн, като България също не е много назад, защото е малка държава и е лесна за обслужване.

“Имаме много проблеми, които трябва да бъдат решени, за да се върви напред със същите темпове на растеж като страните от Западна Европа.”

Един от проблемите е недоверието на българския потребител към онлайн бизнеса. Този фактор не се е променил чак толкова въпреки пандемията. Това е причината наложеният платеж да е толкова популярна услуга при нас в условията на най-бурното време за електронна търговия.

Цялото предаване гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още