IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа осъзнава по трудния начин, че ваксините не са достатъчни да спрат пандемията

Защитата срещу усложнения и смъртни случаи остава силна при хората с две дози ваксина, но предаването на вируса не е добре контролирано, коментират експерти

19:04 | 21.11.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Micah Green/Bloomberg</em></p>

Снимка: Micah Green/Bloomberg

В началото на 2021 г. разпространението на ваксините срещу COVID-19 започна да набира скорост, а много от лидерите в Западна Европа ги рекламираха като непосредствения път за излизане от пандемията.

Пресконференциите придобиха почти празничен тон, когато президенти, министър-председатели и канцлери обявяваха оптимистичните си планове за премахване на мерките за ограничяване на разпространението на коронавируса, приветствайки степента на усвояване на ваксините в страната си и говорейки колоритно за връщане към нормалността, пише CNN.

Докато поредната COVID зима обхваща Европа, много от тези страни сега обръщат курса.

Ирландия въведе вечерен час за заведенията по-рано тази седмица, тъй като отбелязва голям скок на случаите, въпреки че има един от най-добрите нива на ваксинация в Европа. В Португалия, където 87% от общото население е имунизирано, правителството обмисля нови мерки, тъй като инфекциите се увеличават.

Великобритания преживя продължителна и упорита вълна от инфекции, въпреки че нейният министър-председател Борис Джонсън често изразяваше гордостта си от преднината на страната в прилагането на ваксините. В Нидерландия влязоха в сила нови ограничения, които предизвикаха протести, преминали в насилие.

Всичко това се случва, въпреки че един основен факт остава верен - ваксините работят и работят добре.

Някои може да се чудят как и двете неща могат да бъдат верни. Както Западна Европа откри, дори относително високата степен на ваксинация не е достатъчна, за да спре разпространението на COVID-19. Предупредителните знаци от Германия и Австрия, където инфекциите се покачиха до небето през последните седмици, показват опасностите от самодоволството. Австрия ще влезе в пълен национален локдаун в понеделник, само дни след като наложи блокиране само за неваксинираните граждани.

"Ваксината продължава да осигурява много добра защита - имунитетът срещу тежки заболявания и смърт е много добре поддържан", казва Чарлз Бингам, професор по имунология и съдиректор на Института по инфекции в Имперския колеж в Лондон, пред CNN. "Ние знаем, че делта вариантът е много по-заразен. В същото време има промени в обществото и поведението и в много страни някои от предпазните мерки не се спазват толкова стриктно", казва той.

Казано по-просто, когато става въпрос за спиране на предаването на вируса, дори много добрата ваксинация не винаги е достатъчно добра.



"Ваксините помагат", казва Ралф Райнтес, професор по епидемиология и наблюдение на общественото здраве в Хамбургския университет за приложни науки в Германия. "Те са един камък в процеса на спиране на вируса. Но той не е достатъчно силен сам", посочва още той.

Какво се счита за "силно ваксинирана" страна?

Ирландия има едно от най-високите нива на ваксинация в Европа – 89,1% от хората на възраст над 12 години и три четвърти от цялото население са ваксинирани. Наскоро страната наложи вечерен час за барове, ресторанти и нощни клубове, тъй като се бори с ръст на случаите и хоспитализациите.

Това не трябва да е изненадващо, казват експертите, защото дори малък процент от неваксинирани хора могат да предизвикат увеличение в заболеваемостта. При населението на Ирландия от 5 милиона души около един милион все още не са защитени.

"Това, което имаме сега, е епидемия от неваксинирани хора – около 10% от нашето население над 12 години е неваксинирано и наблюдаваме епидемия сред тези хора, предвидимо", обяснява Сам Макконки, ръководител на Международното здравеопазване и тропическа медицина отдел в Университета по медицина и здравни науки RCSI в Дъблин.

Макконки отбеляза, че повечето деца са неваксинирани, че възрастните и уязвими хора със съпътстващи заболявания все още могат да страдат от пробивни инфекции, а безсимптомните здрави хора се заразяват и предават вируса.
"Комбинацията от тези четири или пет неща означава, че нашите болници се пълнят все повече", добавя той.

Лидерите в цяла Европа са все по-разочаровани от процентите на неваксинирани хора в техните общества. В драматична стъпка в петък Австрия обяви, че ще направи имунизацията задължителна за всички от февруари. Този ход предизвика протест, като близо 10 000 души се събраха във Виена в събота.

Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
пeди , придържай се към стандартния си тъпoречник , не излизай от релсите , не си ври гагaта дето не и местото ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
: ))) ... нема вече балами , не се котира ама никак ... за "ъпдейта" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
***, да ти бият един ъпдейт, че и ти като ваксините не фащаш дикиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 15
zelka007
преди 2 години
хаха ... форумният имунолог облече престилката , запретна ръкавите , само дето не си е изул гaлoшите , и започна да проповядва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ако бият тревога при 87% набодени , щото 13 % мътели водата , то българите трябваше да сме измрели на 80 % / ще останат 20 те % набодени ...те нали не *** / ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Ваксините НЕ РАБОТЯТ, но работели "добре". Ами аман от лаладжии. Затова ли всички се оцапаха до ушите и не знаят как да се оправят? Забранете "понци" тестовете и "пандемията" ще се спихне за седмица-две. Но целта май е съвсем друга и това става все по-ясно. Щом затворените и неконтактни неваксинирани само няколко процента предизвикват щура епидемия, май пак имаме работа с "новото нормално" и "новата нормална нАука"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Експертите по вирусология и епидемиология казаха какво и как трябва да се направи. Пишман държавниците решиха да я карат през просото, слушайки какво ги съветват отвън организации, които никой не е оторизирал да зяместват правителствата във вземането на решения. СЗО, филиал на Билчо "най-големия филантроп" спусна директиви, пряко противоречащи на препоръките на епидемиолозите. Резултатът е видим - почти две години се влачи една инфекция, която можеше да бъде ликвидирана за няколко месеца. За този изход особена заслуга имат налаганите безумни "домашни арести" на хора, които нямат никакви признаци на болест. Това е като полицията да арестува всички граждани, макар и у дома им, защото не може да издири престъпниците. Като добавим и бясната пропаганда и кампания за ваксиниране "по време на чума", чудно ли е, че сега всички правителства се оплетоха като патета в кълчища? Но битува и подозрение, че това е един търсен ефект, предварително изчислен, може би дори с ИИ. С какма цел, скороще узнаем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още