IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата

България издържа своя изпит по демокрация и не се подаде на опитите да се посее етническо разделение, заяви президентът

20:57 | 21.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Радев (вдясно) и Илияна Йотова. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Румен Радев (вдясно) и Илияна Йотова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата, а България издържа своя изпит по демокрация и не се подаде на опитите да се посее етническо разделение. Това заяви в своя първи коментар след края на изборния ден действащият президент Румен Радев. 

„Искам да благодаря на всеки един, който излезе да защити Вашия глас. Демокрацията функционира благодарение на вас. Поздравявам и проф. Герджиков и всички кандидати за това, че дадоха своите идеи и своя принос със своето участие. Благодаря на всички, които гласуваха и дадоха подкрепа за нас с г-жа Йотова“, каза още Радев.

Досегашните президент и вицепрезидент Радев и Илияна Йотова печелят убедително втория тур на президентските избори. Радев и Йотова събират 65,8% от гласовете, докато за опонентите им проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева са гласували 31,4% по данни, получени към 20 часа на базата на анкети на изхода на избирателните секции (екзитпол) на Gallup International – социологическата агенция, с която работи Investor Media Group. 2,8% от разходилите се днес до избирателните секции са гласували с „Не подкрепям никого“.

Вотът премина при най-ниската в историята на балотажите избирателна активност - около 33,7%. 

По-рано изборните резултати коментира и проф. Анастас Герджиков, който обяви, че няма да влиза в политиката. 

"Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще се върнат към познатото старо, не се сбъднаха. Връщането на статуквото на бял кон не се случи. Въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини и положиха усилия да отблъснат хората от изборите дори и днес", каза Радев. 

Според него новият парламент няма право на грешка и протакане, защото хората няма да му простят. Всеки, който пренебрегне това, ще бъде самоубийствено, поясни държавният глава. 

Не трябва да се допуска социално-икономическа криза през зимните месеци. Новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции, когато става дума за историята и правата на българите зад граница, заяви още Румен Радев.

Това е победа на взаимното ни доверие, на разума и на единното ни желание за законност и справедливост, каза още той и добави, че предстоят още много и то сериозни усилия, но България излиза от застоя и автокрацията и поема по пътя на модернизацията.

Според него днес приключва един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно са открили желанието на народа за промяна, за скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието и за отстраняване на мафията от властта. 

"България излиза от застоя и автокрацията на пътя на развитието, свободата и модернизацията. Аз съм оптимист", добави още Радев.  

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изказа благодарност за получената подкрепа и посвети победата на покойния свой баща и на Стефан Данаилов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Козяк 16 пак победи. Ура другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Пълни глупости! Радев взе втори мандат заради неодобрението на 70% от избирателите към всички политици. Какво се надува тоя *** като избирателната активност на президентските избори днес е била под 30%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
никак ама никак не е ясно как са победили разумът и родолюбието ... и двамата кандидати са одобрени откъдето трябва , тъй че , почваме да приличаме на "пълните изборни победи" по бай Тошово време , когато имаше и кандидат от БЗНС ... ей тъй , за цвят ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още