IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолог: Резултатът от балотажа беше предизвестен

С инициативните комитети се разтвори ветрилото на обществената подкрепа, посочиха Боряна Димитрова и Даниел Смилов

21:15 | 21.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В много голяма степен резултатът от балотажа беше предизвестен. Това заяви социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“ по bTV след обявяването на първоначалните данни от втория тур на президентските избори, според които печели Румен Радев.

Тя изтъкна, че това се е случило заради категоричните позиции на партиите, които са застанали зад досегашния държавен глава и финиширалия втори Анастас Герджиков.

Разделителната линия

„Имахме изключително ясно разделение кои партии застават зад единия кандидат и кои зад другия. Извън двамата основни кандидати – всички останали получиха много ниски проценти, нямаше големи проценти за преразпределение“, обясни Димитрова.

Социологът заяви, че една част от симпатизантите на „Има такъв народ“ днес не са отишли до урните. Мобилизирани са били гласоподавателите на „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. „По-малка е мобилизацията на БСП, ДПС, "Има такъв народ", „Възраждане“, „Демократична България“, поясни тя.

Най-много от симпатизантите на ДБ и „Възраждане“ са избрали опцията „не подкрепям никого“.

По думите ѝ на балотажа е регистрирана рекордно ниска избирателна активност – около 33,7%, но се очаква, че като се добавят гласовете от чужбина, може леко да се увеличи.

Димитрова отбеляза, че досега най-нисък интерес към втори тур на президентски избори е имало през 2006 г., когато за „Дондуков“ 2 са се борили Георги Първанов и Волен Сидеров.

Ниска, по-ниска избирателна активност

„Четвърти избори за тази година – има умора, разочарование и апатия у избирателя. Всеки следващ избор бележи по-ниска избирателна активност. Нямаше силна мотивация за избирателите да отидат до урните“, допълни Димитрова.

По думите ѝ още в началото е било ясно, че при един втори предизвестен втори тур ще се търси широка обществена подкрепа. 

„Инициативните комитети дават възможност да се разтвори ветрилото на обществената подкрепа и да не идентифицира само с една партия. Виждаме на втория тур, че зад президента Радев застават и много от партиите, които получиха значителен вот на парламентарните избори и около които се очаква да се сформира правителство“, коментира Боряна Димитрова.

Според политолога доц. Даниел Смилов в българската политика се случва европеизация. „В новия парламент ще има поне една трета партии, които са проевропейски, либерални по своя характер“, заяви той и напомни, че през 2020 г. нямаше нито една либерална партия.

Смилов каза, че е победила партията, която подобно в Гърция имаше за лице Ципрас, но същевременно посочи, че сега сме по-близо до партията, поддържала Макрон.

Политологът доц. Татяна Буруджиева е на мнение, че това са партиите на новото поколение. Според неяя това е „добро“. Тя подчерта, че от изявлението на Румен Радев става ясно, че има осъзнаване на факта, че сме в нова реалност. По думите й очакванията на новото поколение избиратели са за нулева търпимост, както и че те нямат нужда от стари партии, които да ги представляват.

„Сменят се не само партии и политици, но и избиратели, които имат нулева търпимост“, посочи политологът.

Доц. Антоний Гълъбов допълни, че "още на 4 април българските граждани излязоха и показаха, че ГЕРБ не може да управлява" и това е решение само на българските избиратели. Той обаче е убеден, че промените в Изборния кодекс са ощетили изборния процес. Гълъбов е на мнение, че днешните избори не дават изход от политическата криза, но се надява, че започва консолидиране към нов тип управление.

Изборът на новото поколение

„В речта на Радев има послания към бъдещето, но и препратки към миналото, анализира ситуацията социологът Юрий Асланов. – Победата на Румен Радев се дължи на съпротивата на статуквото, която започна преди пет години. Миналата година се появи ново поколение, вдъхновено от него и то диктува политическата мода в страната. Това се видя и на трите избори, когато падна средната възраст на гласуващите. Румен Радев олицетворява надеждата, че промяната е необратима.“

Андрей Райчев определи изборния резултат като „своеобразна революция, която ще свърши, ако има правителство“.

Икономистът Ваня Григорова очаква в следващите дни президентът Радев да работи по важните неща с решения за пандемията и социална политика, където търпи критика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
"Според политолога доц. Даниел Смилов в българската политика се случва европеизация. "Не ,а в европейската политика настъпва балканизация , конкретно в Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още