IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е мястото за развитие на устойчиви стартъпи

Няма бъдеще, ако то не е устойчиво, коментираха участници в Investor Finance Forum

16:28 | 22.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европа е мястото за развитие на устойчиви стартъпи, коментираха участниците в панел на Investor Finance Forum, посветен на устойчивото финансиране.

Според Мирослав Мирославов, съосновател на платформата за управление на споделени работни пространства OfficeRnD, в Европа има балансиран подход за растеж, докато в САЩ например се търси ръст "на всяка цена", дори и това да е на ръба на закона. За привлекателен за инвеститорите се смята годишен ръст в рамките на около 300% годишно.

Преди седмици компанията успя да привлече инвестиции на стойност 10 млн. долара. В условията на пандемията това е станало без реални срещи с инвеститорите - разговорите са протекли в Zoom, разказа още Мирославов. Той сподели, че ако ръстът на компанията му е достатъчно добър, може да мисли за първично публично предлагане на акции (IPO), като мечтата му е тя да стане част от Nasdaq.

Много сме близо до първия български "еднорог", заяви още предприемачът по време на форума. Той не коментира имена, нито сфера на действие, но беше категоричен, че процесът е толкова напреднал, че може всеки момент да има съобщение за този пробив.

В момента в България регулациите изпреварват желанието и разбирането за работа с отговорност към природата, коментира по време на събитието изпълнителният директор на Българската фондова борса (БФБ-София) Маню Моравенов. Според него обаче промяната трябва да се случи бързо и затова това ще стане по административен път.

"Парите вървят по пътя на най-малкото съпротивление, търсят варианти да се умножават и растат", каза той и допълни, че регулациите и добрите практики могат да насочват потоците.

Моравенов посочи данни, че водещият индекс на БФБ-София - SOFIX, се повишава с 36% от началото на годината, като само водещият индекс на естонската фондова борса изпреварва този растеж. Спрямо 2020 г. пазарната капитализация на борсата се увеличава със 7 на сто.

Потенциалът на фондовата ни борса е доста голям, тъй като съотношението между пазарната капитализация и брутния вътрешен продукт е на ниско ниво.

iff iff

От началото на годината през БФБ-София са извършени пет IPO-та, като чрез операции за увеличаване на капитала са набрани 236 млн. евро. Най-мащабната засега операция е на "Еврохолд", сподели още Моравенов.

iff2 iff2

Всички търсят интересни иновативни компании - светът става все по-технологичен и този сектор привлича естествено вниманието на инвеститорите, посочи още изпълнителният директор на БФБ.

Устойчивото финансиране трябва да се случи в две посоки - отгоре надолу, тоест правителствата да създадат условия и насърчат инвестициите в прехода, а от друга страна и потребителите трябва да подкрепят бизнеса, който спазва новите етични правила, който залага на устойчивото развитие, смята Георги Митов от BrightCap Venture.

"Няма бъдеще, ако то не е устойчиво", категоричен беше инвеститорът. Според него не е задължително устойчивото развитие на една компания да изключва бърз растеж. Маню Моравенов се съгласи, че двете не се противопоставят и допълни, че устойчивото финансиране реално води до устойчивост на бизнеса.

В България усещането за устойчивост е по-скоро свързано с нисък риск за инвестициите, припомни още той.
Експертите обаче се опасяват от т.нар. "green washing", тоест измамното представяне, че продуктите и дейностите на дадена компания са зелени. Затова и трябва да има изработени определени метрики, които да се спазват и които да гарантират, че бизнесът няма да бъде задушен.

До няколко години въглеродният отпечатък на компаниите ще може да бъде оценяван много лесно, категоричен е Моравенов. Инвеститорите, на базата на собствената си статистика, ще могат да определят доколко един бизнес е устойчив, без да имат нужда от информация от самата компания, допълни още той.

Генерален партньор на конференцията е Fibank. Основни партньори на събитието са ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, MFG и Българска фондова борса. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, LIREX, Software Group, MEDICAL DENT и лаборатории ГEНИКА.

Институционални партньори на юбилейното издание на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Български форум на бизнес лидерите, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Британско-българска бизнес асоциация, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Sofia Tech Park и Висшето училище по застраховане и финанси.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal и SeeNews.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Маню е за затвор - свали гащите на БФБ и набута куп продънени стартъпи без никакви критерии вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
нещо те мъчи с ваксините , усеща се някакво напрежение в коментарите ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Хубав форум, на моменти се прекаляваше с рекламата, а Милен прекали и с рекламата на ваксини. Това е въпрос, който всеки един от нас решава и никой не би рискувал да въстанови икономиката за сметка на собственото си здраве или не дай си Боже живот. Добре е да си предупреждавате участниците да не изкават мнение по чувствителни теми за обществото особено ако 80% от него не са съгласни с тезата. Бих му припомнил как прецака цялата държава обръщайки доларовите облигации в евро и доларът продължи да се срива, но да не бъдем чак толкова критични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още