IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговият капан, в който се намира светът обяснява ниските дългосрочни лихви

Отказът им да се повишат значително може да е напълно рационален, тъй като пазарът вероятно усеща интуитивно прекалената задлъжнялост

20:15 | 26.11.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Една от големите мистерии в глобалната икономика е защо, въпреки че инфлацията прави силно завръщане, дългосрочните лихвени проценти почти не помръднаха през последните месеци, пише за Financial Times Ручир Шарма, главен глобален стратег на Morgan Stanley Investment Management и автор на „Десетте правила на успешните държави”.

Досега анализаторите обясняваха това странно поведение на пазара като симптом на пандемията, водено от страх за нов скок на заразените или от мащабните покупки на активи от централните банки, или - преди всичко - от убеждението, че настоящият скок на инфлацията е временен.

Нито едно от тези обяснения не издържа в светлината на последните данни, но има такова, което е убедително: светът е в дългов капан.

През последните четири десетилетия общият дълг нарасна повече от три пъти до 350% от световния брутен вътрешен продукт. Тъй като централните банки свалиха лихвените проценти до скорошните им дъна, лесните пари, вливащи се в акции, облигации и други активи помогнаха за увеличаване мащаба на световните пазари от същия размер като глобалния БВП до четири пъти по-голям. Сега пазарът на облигации може да усеща, че потъналата в дългове глобална икономика с надути активи е толкова чувствителна към вдигането на лихвите, че всяко значително покачване просто не е устойчиво.

Разбира се, ако всички стандартни обяснения се разпадат, тогава трябва да се случва нещо по-дълбоко. Въпреки нарастващия брой случаи на ковид, страхът от икономическото му въздействие отстъпва място на допускането, че ваксините и новите лекарства ще превърнат вируса в нормална част от живота, като грипа. Глобалните данни показват, че потребителите отново започват да пазаруват и да посещават ресторанти почти както преди пандемията.

В пика на кризата Федералният резерв на САЩ купуваше 41% от всички нови емисии на американски държавни ценни книжа, но дългосрочната доходност остана близо до рекордно ниските нива, дори след като Фед и други централни банки започнаха да сигнализират в началото на есента, че планират да намалят покупките си. Освен това централните банки купуват облигации с всякакъв матуритет, така че защо сега лихвите се повишават само за по-краткосрочните облигации?

На това място изникват инфлационните сценарии - или че сегашният скок ще премине, когато недостигът на доставки, предизвикан от пандемията, отслабне, или че светът навлиза в ера като през 70-те години на миналия век, като инфлацията се вгражда в системата и психиката на хората.

Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Тая статия е долнопробна лъжа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Водещата причина за сегашните държавни дългове е неправилната държавна употреба на пари. Ако не се допускаше държавната парична грешка, правителството нямаше да има сегашните дългове. Все още обществеността коментира държавните дългове, ала е мълчалива за водещата причина. Прилагането на подобрен метод за предоставяне на пари за ползване със срок за връщане създава условия правителството за изплати своите дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Ironhorse
преди 2 години
аФторът пропуска един много важен довод ЗАЩО ФЕД, ЕЦБ и АЦБ ще вдигнат лихвите ... и то още декември 2021г.Печатането на облигации може да си продължава колко си искат, но ако плащаните възнаградителни лихви са по-ниски от инфлацията, никой няма да купува държавни облигации ...Ето защо държавите, по точно ФЕД, ЕЦБ и АЦБ ще са принудени да вдигнат лихвите така, че възнаградителната лихва по облигациите да е над инфлацията. Мърдане няма ... да, никой не иска да е лошият, но ...Обама и социалистическият експеримент свършват ...При Клинтън САЩ нямат дълг, а излишък. При Буш младши, започва трупането на дълг, но Обонго започва надуването на балона и нещата експлодираха.Освен това се замислете ... защо Бъфет и други акули държат планини от кеш, а не купуват облигации ...., нито акции, нито каквито и да е реални активи, включително злато и ли каквото се сетите .. а държат кеш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
NordWest
преди 2 години
*** - мЪдераторче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
NordWest
преди 2 години
keep calm е *** - ТРОЛь . взима пари за да модерира в полза на имотни *** и платени мажоретки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 2 години
Дълговете са следствие , те идват за да покрият загубите :) Много хора говорят че инфлацията ще е временна -аз лично не съм много съгласен . Десетилетия производителите в Китай натискаха инфлацията в запада като произвеждаха евтини стоки : е китайците вече не искат да го правят и инфлацията е неизбежна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
мале импе , омре рроомката дето те хвалеше ... :))) ... добър си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Кви пари бре, руплите и турските лири ли хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Ще ти се стопи мозъка,дето го нямаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
Императорът
преди 2 години
Всички знаем това. Япония, САЩ и половината държави в ЕС трябва да обявят банкрут, ако лихвите се качат до около например да кажем приблизително към 5-6%. Ся се опитват с инфлация дълговете си да обезценят. Лоша новина са спестителчетата - ного. Инвеститорчетата само ще оцелеем финансово и парите си ще запазим. Другите по-добре да изплюcкват всичко, каквото изкарат и да се молят богу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още