IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monster проучва сливане с производителя на бирата Corona

Отношенията на Monster с Coca-Cola обаче може да представляват пречка

16:44 | 22.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производителят на енергийни напитки Monster Beverage обсъжда сливане с международната компания за алкохолни напитки Constellation Brands, съобщава Bloomberg, базирайки се на запознати източници.

Monster Bevarage, в която Coca-Cola е основен акционер, обсъжда потенциална сделка с консултанти, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на намеренията.

Обсъжданията може да не доведат до сделка между Monster Beverage, която е с пазарна капитализация от 47 млрд. долара, и Constellation Brands, която е оценявана на 44 млрд. долара. Точната структура на потенциалното обвързване не е станала ясна, както и дали дискусиите ще доведат до пълно сливане или продажба на активи.

Всяка сделка с Constellation ще изисква подкрепата на фамилия Сандс, която изгради компанията в глобален играч сред напитките, казват източниците. Говорител на Constellation Brands е отказал коментар, а представител на Monster Beverage не е бил открит за такъв.

Акциите на Constellation поскъпват с 0,9% в предпазарната търговия в понеделник, а тези на Monster Beverage почти не бележат промяна. Книжата и на двете компании се представят по-зле от индекса Standard & Poor’s 500, който бележи 25% ръст за 2021 г. Constellation затвори на цена от 235,40 долара за брой на 19 ноември, което е ръст от 7,5% засега тази година, а Monster – на ниво от 89,30 долара със спад за годината от 3,4%.

Отношенията на Monster с Coca-Cola може да представляват пречка, казва Кенет Шиа, старши анализатор за компаниите за напитки и тютюневи изделия в Bloomberg Intelligence.

Ако подобна сделка се случи, смятам, че ще застраши споразумението за ексклузивно разпространение с Coca-Cola, което може да провали международните ѝ амбиции за растеж“, коментира Шиа.

Виждам малко синергия между тези две компании, тъй като регулаторите няма да приветстват напитки, които обединяват кофеин и алкохол“, добавя той.

Coca-Cola не се върнали веднага коментар при искането за такъв.

Constellation Brands, базиран в град Виктор, щата Ню Йорк, започва като производител на вино през 1945 г. Днес компанията продава бирите Corona Extra и Modelo Especial в САЩ, както и текила Casa Noble, водка Svedka и уиски High West.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още