IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Номинацията на Джером Пауъл за втори мандат тласка нагоре щатските индекси*

Книжата на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поскъпват с по над 2%

18:10 | 22.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси започват първата сесия от новата седмица на зелена територия, подкрепени от решението на американския президент Джо Байдън да номинира за втори мандат на Джером Пауъл като управител на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 283,45 пункта, или 0,80%, до ниво от 35 885,43 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,92% до 4740,97 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite нараства със 138,84 пункта, или с 0,86%, до равнище от 16 196,28 пункта.

Оптимизмът сред инвеститорите расте, след като президентът на САЩ Джо Байдън номинира Джером Пауъл за втори четиригодишен мандат като председател на Федералния резерв и посочи гуверньора Лаел Брейнард за заместник-председател, запазвайки последователност в американската централна банка, докато страната се бори с най-бързата инфлация от десетилетия и продължителните последици от коронавируса.

„Очевидно пазарът разглежда вероятността Фед да засили темпа на свиване [на стимулите] и да скъси времето до първото увеличение на лихвите сега, когато Пауъл е отново номиниран“, коментира Кати Джоунс, главен стратег по фиксираната доходност в Charles Schwab & Co.

68-годишният Пауъл се радва на двупартийна подкрепа, включително от финансовия министър Джанет Йелън и други демократи, макар че някои прогресивни демократи лобираха Байдън да избере някого с по-близки позиции до техните по отношение на надзора на банките и борбата с климатичните промени. Пауъл трябва да отговаря и по етичен скандал след разкрития за търговия от някои високопоставени представители на Фед.

щатски щатски

На фона на тази новина книжата на JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поскъпват съответно с 2,65%, 2,38 на сто, 3,42% и 2%. Цената на акциите на Morgan Stanley и Goldman Sachs се покачва съответно с 3,23% и 2,59 на сто.

Книжата на Tesla поскъпват с над 4,5%, след като главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск заяви, че Model S Plaid ще стартира в Китай до пролетта на следващата година.

По отношение на енергийните акции книжата на Exxon Mobil и Chevron поскъпват съответно с 1,7% и 2,12 на сто. Цената на книжата на ConocoPhillips нараства с над 2,2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нараства до 1,6%.

Доларовият индекс отчита ръст от 0,36 на сто до 96,37 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нараства с 0,81% до 79,53 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпват с 0,71% до 76,48 долара за барел.

Петролните трейдъри реагират на новината, че Япония обмисля да освободи петрол от държавните си резерви след искането от Вашингтон за координирани действия, за да се преодолеят нарастващите цени на енергията.

Цената на златото се понижава с 0,6% до 1841,30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още