IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган защити ниските лихви на фона на стопяващата се лира

Турция се е отказала от старите политики за сметка на нова парадигма, която приоритизира по-големите инвестиции, износа и създаването на нови работни места

22:19 | 22.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Ердоган за пореден път защити нетрадиционната си политика за ниски лихвени проценти в опит да стимулира икономическия растеж и отварянето на нови работни места. Това доведе до поредно рекордно поевтиняване на лирата спрямо американския долар.

Турция се е отказала от старите политики, основаващи се на високи разходи по заеми и силна валута в името на забавянето на инфлацията, като вместо това преминава към нова парадигма, която приоритизира по-големите инвестиции, износа и създаването на нови работни места, коментира Ердоган, в понеделник, цитиран от Bloomberg.

„Ние или трябваше да се откажем от инвестициите, производството, растежът и работните места, или да се изправим пред историческо предизвикателство, за да изпълним собствените си приоритети“, каза президентът.

И докато повечето централни банки вече обмислят затягане на паричната политика на фона на ръста при цените, то решението на Турция да намали с 4 процентни пункта лихвите от септември разтърси пазарите и притесни инвеститорите, според които паричната политика на страната става все по-непредсказуема.

Изказването на турския президент доведе до поредно поевтиняване на лирата. В понеделник тя достигна спад от 11,4767 за щатски долар, което е понижение от над 2%. Минути преди 21 ч. българско време тя се възстановява леко до 11,4503 лири за долар.

В изказването си президентът за пореден път заподозря заговор под формата на „игра“ срещу Турция от тези, които използват като оръжие лихвите, валутните курсове и инфлацията.

„С радост виждаме, че лихвата на централната банка се задържа ниска“, посочи той.

 Президентът не пропусна и да предупреди, че страната му ще отговори на „нечестните, необясними увеличения на цените“ от тези, които използват евтината лира за оправдание.

„Знаем доста добре какво правим със сегашната валутна политика, защо го правим и какъв риск носи и какво ще постигнем накрая“, допълни Ердоган.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган от десетилетия разчита на силния икономически растеж в страната за успеха си на изборите, който често се дължи на намаляването на лихвените проценти за насърчаване на кредитирането. Когато икономиката се сви по време на пандемията, същата тенденция последва и одобрението за президента и партията му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още