IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежък пътен инцидент на магистрала "Струма" взе 45 жертви*

Предполага се, че всички загинали са македонски граждани. Зоран Заев пристигна в България

08:47 | 23.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Тежък пътен инцидент на магистрала „Струма“ взе 45 жертви. Пътнически автобус с македонска регистрация се е запалил към 3 часа през нощта край село Боснек. Според информацията към момента всички загинали са македонски граждани. По непотвърдена информация са починали 10 деца. 

По първоначални данни 4 автобуса на туристическа фирма от Република Северна Македония са влезли в страната през пункт "Капитан Андреево". Пътували са от Истанбул за Скопие.

Малко преди трагичния инцидент автобусите са спрели за почивка на бензиностанция. В изгорелия автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са деца. Оцелели в добро състояние без опасност за живота са едва 7 души, които са настанени в "Пирогов". Най-младият пациент е на 17-годишна възраст, съобщава БНТ. Не се знае дали по време на почивката е имало прекачване на пътници.

Една от версиите е, че автобусът се е ударил в мантинелата. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил, или първо е станал самият пожар в превозното средство, допълва БТА.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по магистралата в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, делото на тежкия пътен инцидент на АМ "Струма" е възложено на екип от следователи от Национална следствена служба. Това каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

На мястото е зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който коментира пред медиите, че основните версии за инцидента са две: човешка грешка или техническа неизправност, която да е довела до катастрофата. Шофьорът на автобуса не е сред оцелелите.

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и министрите на външните работи Буяр Османи и на здравеопазването Венко Филипче пристигнаха в България рано сутринта.  

На място е пристигнал рано тази сутрин и българският служебен премиер Стефан Янев, който изказа съболезнования на близките и призова за търпение, докато органите на реда си свършат работата.

От името на българския народ и от свое име президентът Румен Радев изрази най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите граждани на Република Северна Македония, както и надежда за бързо възстановяване на пострадалите при катастрофата.

След катастрофата редица пътни експерти коментираха, че точно тази част от трасето на магистралата е в много лошо състояние.

„Самата настилка категорично е компрометирана и има сериозни проблеми. Маркировката е в потресаващо състояние, това е абсолютно недопустимо", каза пред bTV Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Според нея е необходимо спешно да се свика експертен съвет, който да набележи опасните точки и да се предприемат конкретни мерки за обезопасяването им. Диана Русинова настоя за оставката на директора по пътна безопасност в АПИ.

Пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова обяви, че няма да се поколебае да уволни всеки от служителите си, който е сгрешил. Тя подчерта, че медиите винаги отнасят своите въпроси по пътната безопасност към МРРБ и АПИ, а не към Държавната агенция по пътна безопасност, която би трябвало да обобщава всичките тези резултати и да информира обществото и съответните служби.

"Аз не мога от едно гледане на една тежка катастрофа по телевизията да взема крайни решения" каза тя и допълни, че ще направи проверка по случая, след което ще съобщи резултатите за състоянието на пътя.

Богдан Милчев от Института за пътна безопасност пък призова за спешни реформи по отношение на пътната ни инфраструктура.

"В този участък, в който се случва катастрофата, там можете да видите и има публична информация, че има множество подобни инциденти - с верижни катастрофи, с участие на автобуси, смъртни случаи и други през годините. Ние се нуждаем от пълен рестарт на транспортната ни система относно нашата сигурност", каза Милчев пред БНТ.

*Обновена към 9.10 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още