IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският производител на роботи Kuka слиза от борсата

Решението е на Midea, китайската компания за домакински уреди, която през 2016 г. придоби над 95% от акциите на концерна

16:33 | 23.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Пет години след като придоби контролен дял в производителя на роботи Kuka, китайският инвеститор Midea иска да свали базираната в Аугсбург компания от борсата, съобщава Automobilwoche.

Тъй като Midea притежава повече от 95 процента от акциите на Kuka, китайската група може да поеме акциите на останалите инвеститори в замяна на обезщетение. 

Midea купи голяма част от книжата на Kuka през 2016 г. Фокусът на производителя на домакински уреди върху германската компания предизвика много дискусии сред политиците в Берлин и Брюксел.

Kuka и Midea сега се стремят към растеж извън фондовата борса през следващите години. В Аугсбург инвестициите в научноизследователска и развойна дейност трябва да се увеличат с поне 15 процента в сравнение с текущата година до 2025 г.

Kuka влезе в новините през 2018 г., след като няколко високопоставен ръководители на компанията неочаквано подадоха оставки на фона на информации, че китайските собственици на компанията искат да имат по-голяма роля във всекидневната дейност на компанията.

За да подобри финансите си, фирмата посочи, че ще започне да се съсредоточава върху по-прости и евтини роботи, използвани в електрониката. Досега тя работи върху по-скъпи роботи, използвани в автомобилния сектор.

След щетите, причинени от кризата с коронавируса, Kuka се стреми към приходи от продажби в размер на 3,1 милиарда евро за тази година и печалба преди лихви и данъци от около 60 милиона евро.

След новината акциите на Kuka поскъпнаха с около 16% до над 78 евро за дял в следобедните часове на търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Туй не значи че могат да развият каквото и да било :) След 5 години ще са задминати пак с няколко обиколки така или иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
хихи ... под носът им отмъкнаха компанията чайниците . knowhow на световно ниво си взеха за без пари - 4млрд ... нема и един модерен завод като кинти ... ако има за нещо да е грешна меркел е точно това , че позволи на чайниците да придобиват собственост ... тва в усато не може да се случи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още