IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Стимулите за икономиката трябва да бъдат ограничени въпреки новите блокади

Възстановяването може да издържи новите ограничения заради пандемията, смятат ръководители на централната банка

22:39 | 23.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръководители на Европейската централна банка (ЕЦБ) призоваха за край на извънредните стимули, посочвайки рисковете от инфлация, като в същото време настояха, че възстановяването може да издържи новите ограничения заради пандемията, пише Bloomberg.

Членът на Изпълнителния борд Изабел Шнабел и членът на Управителния съвет Клаас Кнот призоваха за повишена бдителност заради заплахата от растящите цени само седмици преди важното решение за бъдещето на покупките на активи.

„Рисковете от инфлация са завишени“, заяви Шнабел. Това е най-категоричното изявление до момента от един от шестимата топ ръководители на институцията преди заседанието през декември, което накара инвеститорите да възобновят очакванията си за повишаване на лихвите догодина. Планът за спиране на извънредното изкупуване на облигации през март „все още е в сила“, допълни Шнабел.

Икономиката на еврозоната е изправена пред двойни насрещни ветрове, тъй като новата вълна от заразени с COVID-19 заплашва да забави активността, а инфлационният натиск достига рекордни нива на фона на продължаващите нарушения на веригите за доставка. Индексът на мениджърите по покупките за региона показа във вторник, че оптимизмът на бизнеса е достигнал най-ниското си ниво от януари насам.

„Влиянието на инфлацията всъщност ще бъде по-двойствено, защото може също така да засили някои от притесненията ни около блокираните вериги за доставка“, коментира пред Bloomberg TV Кнот, който е един от най-твърдолинейните ръководители на ЕЦБ. Въпреки новите ограничения „не мисля, че те ще окажат влияние върху намерението ни да смекчим програмата за извънредни пандемични покупки“, допълни той.

Изказванията им се случват на фона на засилващото се внимание върху Германия, най-голямата икономика в региона. Бундесбанк предупреди в понеделник, че данните за инфлацията идната седмица може да покажат ръст от близо 6% този месец, а канцлерът Ангела Меркел призова за нови строги ограничения за овладяване на рекордния брой на заразените.

При толкова несигурна икономическа обстановка Шнабел и Кнот предложиха ЕЦБ да опита да запази полето си за маневри при предстоящото си решение на 16 декември. Заседанието е смятано за ключово за определянето на бъдещето на стимулите след изтичането на извънредните покупки на облигации през март.

Ключов дебат в основата на решението на ЕЦБ е съсредоточен върху възможността за втори вариант в случай на фрагментиране на пазара.

Програмата за изкупуване на облигации на стойност 1,85 трлн. евро беше задействана в първите дни на кризата и премахна много от ограниченията, които преди характеризираха количествените облекчения на ЕЦБ. Но официални представители все още не са разяснили колко от тази гъвкавост ще се запази.

Сред възможните варианти са прехвърляне на гъвкавостта към редовната програма за количествени облекчения на ЕЦБ и създаването на нов инструмент, който да действа като застраховка.

Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало определи подобен механизъм като „виртуална кутия с инструменти“, която да даде на ЕЦБ възможни варианти според различните обстоятелства. Ръководителят на централната банка на Ирландия Габриел Махлуф призова банката във вторник да запази „вариантите в нашите политически инструменти“, за да не бъде блокирана от ангажименти, които излагат на риск ценовата стабилност.
Шнабел посочи, че със сигурност е важно запазването на известна гъвкавост и допълни, че извънредната програма може да продължи да играе роля в изпълнението на целта.

„PEPP няма да изчезне, след като нетните покупки на активи бъдат сведени до нула. Понякога хората говорят за прекратяване на PEPP, тя няма да бъде спряна през март“, каза Шнабел.

Кнот заяви, че единият от начините за запазване на вариантите е чрез ангажимента на ЕЦБ да реинвестира дълг с наближаващ падеж. Например ръководителите може да използват превръщане в облигации на различни юрисдикции или с различен падеж.

„Вече се ангажирахме да реинвестираме поне до декември 2023 г. Ще трябва да прехвърлим тази гъвкавост и към фазата на реинвестиране, за да предотвратим ненужна фрагментация“, отбеляза Кнот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Вдигайте лихвите,че има много балони за пукане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още