IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq бележи рязък спад втори пореден ден*

Технологичният индекс се понижава с 1,1% във вторник сутринта, докато широкият индекс S&P 500 пада с около 0,4%, а Dow отстъпва с около 20 пункта

18:17 | 23.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският технологичен борсов индекс Nasdaq Composite бележи рязък спад за втори пореден ден във вторник заради по-високите лихвени проценти, които оказват натиск върху акциите на технологичните компании, предаде CNBC. Nasdaq Composite се понижава с 1,1% по време на сесията във вторник сутринта, докато широкият индекс S&P 500 пада с около 0,4%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпва с около 20 пункта.

На корпоративния фронт акциите на Zoom Video Communications поевтиняват с 12%, ден след като компанията за видеоконферентна връзка надмина прогнозите за печалбата, но предупреди за предстоящо забавяне в бъдеще, тъй като пандемията от Covid отшумява и търсенето на дистанционен контакт отслабва.

Цената на акциите на Best Buy също падна рязко, след като компанията заяви, че сравнимите продажби и маржът на брутната печалба може да намалеят през четвъртото тримесечие в сравнение с периода преди година.

Сред добре представящите се акции по време на сутрешната търговия във вторник са тези на производителя на чипове Western Digital, след като компанията получи по-висока оценка от Mizuho. Книжата в енергийния сектор също поскъпват след съобщението на американския президент Джо Байдън, че ще използва част от стратегическите петролни резерви в опит да намали цените на горивата в момент, когато инфлацията е на най-високото си ниво от три десетилетия.

Въпреки пониженията на американските борсови индекси в понеделник те все още са близо до рекордно високи нива.

"Оптимизмът се засили от новината, че настоящият председател на Фед Джером Пауъл ще бъде преназначен от президента Байдън“, коментира пред CNBC Джим Полсън, главен инвестиционен стратег на Leuthold Group. "В последните седмици се натрупваха страхове, че Лейл Брейнард може да бъде предпочетена пред Пауъл, а тя е възприемана като много по-голям "гълъб"** по отношение на паричната политика, което засили страховете от инфлацията", посочи той.

Въпреки че търговията вероятно ще се забави, защото е седмицата на Деня на благодарността и решението за председателя на Фед подкрепя пазара, инвеститорите ще следят някои икономически данни, които излизат във вторник, включително тези от клона на Фед във Филаделфия. Сред допълнителните данни, които ще бъдат публикувани по-късно през седмицата, са седмичните молби за помощи при безработица, актуализацията на БВП, лични доходи и потребителско доверие.

Пазарите в САЩ ще бъдат затворени за Деня на благодарността в четвъртък. В петък фондовата борса ще затвори по-рано в 20 часа българско време.

*Данните са актуални към 18 часа българско време.

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното „ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още