IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът отново е рисков актив, не убежище

Спекулативните активи са подложени на натиск заради очакваното по-скорошно увеличение на основните лихви в САЩ

19:23 | 24.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Спекулативните акции в понеделник имаха тежък търговски ден, също както и биткойнът и другите криптовалути. За някои наблюдатели това не е съвпадение.

100-дневният коефициент на корелация на биткойна и S&P 500 се намира на ниво от 0,33 пункта – едно от най-високите за годината. Това означава, че когато акциите поскъпват, биткойнът е много вероятно да ги последва – същото важи и при поевтиняването. (Коефициент от 1 означава ще двата актива се движат в пълен синхрон, а -1 означава, че се движат в противоположни посоки.)

Последното понижение при биткойна и останалите криптовалутни екосистеми бе обвързано с разпродажбите при по-рисковите компании на растежа, коментира Арт Хоган, главен пазарен стратег на National Securities.

Според привържениците на криптовалутите биткойнът и другите дигитални активи биха могли да послужат като защита от голямата волатилност при други класове активи на финансовите пазари. Тази теза в момента е поставена на изпитание на фона на растящия натиск върху по-спекулативните активи заради очакваното по-скорошно увеличение на основните лихви в САЩ.

В понеделник разпродажбите се ускориха, засягайки най-вече високо оценяваните технологични компании. В същото време на облигационния пазар доходността расте в очакване на увеличение на основната лихва в САЩ още догодина, след като президентът Джо Байдън номинира за втори мандат управителя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Биткойнът поевтиня с до 6,5% по време на предходната сесия. Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация е надолу с почти 20% от абсолютния си връх, достигнат на 10 ноември. В сряда цената на биткойна продължава да върви надолу. Към 19,20 ч. той е поевтинял с 2,08% до 56 656,5 долара.

По думите на Мат Майли, главен пазарен стратег на Miller Tabak + Co., технологичните компании с голяма пазарна капитализация са синоним на рисковата търговия и когато те се движат в дадена посока, и другите рискови активи правят същото.

През последните месеци цените на всичко растат – от енергия през суровини до жилища, и много инвеститори и анализатори приеха идеята за използването на биткойна като начин за предпазване от инфлацията. Според изчисления на икономисти на Bloomberg Economics приблизително половината от последната възвръщаемост на биткойна може да се обясни с инфлационните страхове, а другата половина идва от плодородния пазар и инерцията на търговията.

Но има и много контрааргументи – най-вече, че биткойнът не е съществувал достатъчно дълго, за да защити своята слава на убежище от инфлацията. Плюс това, по думите на Кам Харви, професор от Университета „Дюк“ и партньор в Research Affiliates, криптовалутата се държи твърде много като спекулативен актив и е склонна към периодични сривове.

Марк Чандлър, главен пазарен стратег на Bannockburn Global Forex, иска да види пример, който е по-продължителен, а не само такъв от няколко търговски дни. Това е така, тъй като движението на биткойна в краткосрочен план зависи от множество различни фактори.

„Какво наистина определя стойността на биткойна? Смятам, че това просто показва проблема, който имаме: какво всъщност я движи? Ако различно нещо я движи всеки ден или в краткосрочен план – един ден е инфлацията, следващия технологиите – по какъв начин човек може да разбере как се формира тя?“, пита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
1 bnb е binance coin да не го сбъркате с БНБ :)Има много такива крипто валути които не се копаят изобщо ... всякакви варианти има proof ot stake... proof of coverage и т.н. А целта на дефито е изобщо да няма посредник (банка която да взема такси) между купувач и продавач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Отново непознаване на материята :) Биткойна е създаден против това което се случи през 2008-2009-та година. Това което се случи е,че банките създават пари на воля с позволението на централните банки. Какво означава това ? Ами отивате да теглите кредит и банката просто създава в "mysql" сумата на кредита :) При биткойна това нещо го няма. Има ограничен брой и не можеш да си ги създаваш ей така. Точно заради това и цената му е такава. И не ме питайте колко киловата е 1 биткойн защото това отново показва,че не знаете какво е всъщност биткойна и криптото като цяло. Аз също мога да попитам колко коловата е 1 bnb ами 0 защото не се копае :) или пък колко киловата е 1 унция злато. Другото което се случва с парите ви в банките е ,че по някой път може да не е възможно да си ги вземете ... както се случи в Кипър. Моля прочетете повече какво е крипто, каква е идеята предимства и недостатъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Ама знайте ли, тоя биткон вече го подаряват бре! Ей го на и днес имам 2 писма къде ми пишат, че са ми ги превели и трябва само да вляза в акаунта и да си ги взема! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Брех, разкри го...Пък що се отнася до въпроса ти-има и още как.А ако видиш и какви пари правят, ще има да зяпаш в пространството удивено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
serafima
преди 2 години
Ама наистина ли има хора, които сериозно се вълнуват от движението на биткойна и дори залагат на него? Той по природа си е замислен като крайно неустойчив и случаен (в което малко се съмнявам, дали някой не му помага да е "случайно" движещ се).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ако наистина си мислиш,че пубертетите с Револут движат цената на биткойн, по-добре зарежи тази тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Да ви имам и активите убежища,днес е актив убежище ,булвално в утрешния ден вече не е,да не говорим за това че всеки втори пубертет го цъка през Revolut радвайки се на поредния токен и плаващите нагоре надолу графики от приложението...пълна трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още