IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият премиер иска задължителна бустерна доза за пътуващи над 60 години

До дни ЕК ще представи идеята си за срок на валидност на зеления сертификат

17:57 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пътуващите европейци над 60 години може да бъдат задължени да имат поставена бустерна доза от ваксината срещу коронавируса. Подобно искане е отправил гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

В своето писмо, публикувано на сайта на англоезичната версия на "Катимерини", той пояснява, че това предложение може да бъде част от промените, които се обсъждат на ниво ЕС относно цифровия зелен сертификат.

В началото на седмицата комисарят по въпросите на здравето Стела Кириакидес коментира пред Европейския парламент, че се водят дискусии със страните от общността относно справянето с последната вълна на коронавируса, припомня Bloomberg. Една от възможните стъпки е промяна в регламента за зеления сертификат и определяне на срок за валидността му.

Източници на Bloomberg коментират, че срещата на представителите на страните от ЕС е днес (24 ноември). Очакванията са официалното предложение да бъде публикувано в четвъртък (25 ноември).

На този етап страните от ЕС нямат намерение да ограничават пътуванията в рамките на общността, но увеличаването на случаите и потенциалните блокади могат да засегнат пътуванията на хората, които са вече ваксинирани - например те да бъдат подложени на задължителни тестове или карантини.

В предложението на Кириакос Мицотакис е записано, че със задължителната бустерна доза за хората над 60 години ще бъде гарантирано безопасното пътуване, тъй като вече има доказателства, че ефективността на третата доза е над 90% за недопускане на тежко протичане на болестта. В много страни от ЕС вече се предлага реваксинация за всички граждани, а почти всички препоръчват бустерни дози за възрастните и хората от уязвимите групи, отбелязва още гръцкият премиер.

Зеленият сертификат на Европейската комисия влезе в сила от това лято, а идеята за него беше лансирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис като вариант за спасение на туристическия сезон през 2021 г. Целта му е именно да облекчи пътуванията в общността. Националните правителства обаче прибегнаха до документа в опит да ограничат разпространението на вируса и го използват за достъп до ресторанти или други места за развлечение и обществени събития.

Страните от ЕС се справят по различен начин с четвъртата вълна на вируса, пише още Bloomberg. Много западни държави задържат смъртоносната вълна, но Германия изостава със 70% ваксинирано пълнолетно население. Австрия също отчита ниво на ваксиниране под средното за общността и затова и направи задължителна ваксинацията от пролетта на 2022 г. Правителството определи и глоба от 3600 евро за хора, които откажат да бъдат ваксинирани.

На фона на растящите случаи отиващото си правителство на канцлера Ангела Меркел настоява за ограничаване на развлеченията за неваксинираните. В Белгия пък върнаха работата от дистанция, но пък оставиха отворени баровете. Австрия въведе блокада до началото на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още