IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завишената доходност по ДЦК продължава да притеснява Wall Street*

Някои от акциите в търговията на дребно понасят силен удар в сряда след по-слаби от очакваното данни за тримесечието

17:41 | 24.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street започват сесията в сряда на червено, тъй като завишената доходност по американските държавни ценни книжа (ДЦК) продължава да притеснява инвеститорите, предаде CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Averaged изтрива над 120 пункта (0,3%). От своя страна широкият измерител S&P 500 изостава с 0,4%, а технологичният Nasdaq Composite изтрива 0,6%.

Някои от акциите в търговията на дребно понасят силен удар в сряда след по-слаби от очакваното данни за тримесечието. Книжата на Gap поевтиняват с 23%, а тези на Nordstrom - с близо 28%. И двете компании не можаха да отговорят на очакванията за последното тримесечие.

Доходността по американските държавни ценни книжа расте, откакто президентът Джо Байдън номинира за втори мандат управителя на Федералния резерв Джером Пауъл в понеделник. Доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации за момента остава без значителна промяна на ниво от съответно 1,672% и 2,014%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница с конкурентни валути, расте с 0,3% до 96,78 пункта.

Пазарът обаче получи и някои добри новини от икономическия фронт. Първоначалните молби за помощи при безработица за предходната седмица са 199 хил., което е най-ниското равнище от над 50 години. Икономиката на страната пък е нараснала с 2,1% през третото тримесечие, което обаче е под очакванията за ревизираната оценка.

Въпреки това данните за поръчки на трайни стоки показват неочаквано понижение през октомври.

В сряда акциите на Tesla отбелязват ръст в цената от 0,5%, въпреки че по-рано стана ясно, че изпълнителният директор Илон Мъск е продал още акции за 1 млрд. долара.

Софтуерната компания Autodesk отчита поевтиняване от 17%, след като представи разочароващи насоки за четвъртото тримесечие

Акциите на компютърния гигант HP пък поскъпват с 10,5%, след като отчете по-добри от очакваното приходи и печалба за тримесечието и зададе по-положителна прогноза.

На стоковите пазари цената на петрола остава без значително изменение, макар и на червена територия. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняват с два цента до 78,48 долара за барел. Тези върху бенчмарка Брент се разделят с 0,2% до 82,18 долара за барел.

Златото също изтрива 0,1% от цената си до 1782,3 долара за тройунция.

Инвеститорите очакват и протокола от последното заседание на Фед, който трябва да излезе по-късно през деня.

В четвъртък щатските пазари са затворени заради Деня на благодарността, а в петък те ще работят с намалено работно време до 13 ч. (20 ч. българско време).

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още