IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ достигнаха 52-годишно дъно

Ако те останат около нивата преди пандемията, Фед може да обмисли по-скорошно прекратяване на програмата за изкупуване на облигации и вдигане на лихвите

19:08 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели миналата седмица до най-ниското си ниво от 1969 г. и ако тази тенденция се запази, това ще отбележи следващия крайъгълен камък в неравното възстановяване на трудовия пазар, предава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления по редовни щатски програми са намалели със 71 хил. до сезонно коригираните 199 хил. през седмицата до 20 ноември, сочат данни на Министерството на труда, публикувани в сряда. Средните очаквания на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, бяха за 260 хил. заявления.

Но по-големият от очакванията спад може да се обясни с начина, по който правителството коригира суровите данни със сезонните колебания. Главният икономист на компанията Wrightson ICAP Лу Крандол отбеляза неотдавна, че сезонните фактори са предполагали по-малък ръст на некоригираните заявления спрямо същия период на миналата година, тъй като трудовият пазар изпитваше затруднения да се възстанови.

„Това е просто изкривяване от сезонния фактор. Данните до голяма степен ще се преобърнат идната седмица“, очаква Крандол.

Преди сезонните корекции подадените за първи път заявления за помощи при безработица миналата седмица са нараснали с около 18 хил. Заявления Заявления

Фючърсите върху американските борсови индекси продължиха загубите, а доходността по държавните облигации намаля след публикуването на данните за безработицата и отделен доклад, който показа, че поръчките на дълготрайни стоки са намалели спрямо предходния месец. Доларовият индекс на Bloomberg се повиши.

Ако заявленията се запазят около нивата преди пандемията, това вероятно ще увеличи шансовете ръководителите на Федералния резерв да ускорят ограничаването на покупките на облигации и да обмислят повишаване на лихвите по-скоро след края на покупките през 2022 г. Данните следват доклади, които показаха най-бързо ускоряване на инфлацията от три десетилетия и повишаване на новосъздадените работни места през октомври.

Заявленията бяха на ниво от 216 хил. в края на февруари 2020 г. преди началото на пандемията от COVID-19 в САЩ, която ги тласна до рекорден връх от 6,1 млн. в началото на 2020 г. Оттогава те намаляха, тъй като икономиката се отвори отново по-широко, а американците се върнаха на работа. Освен това федералните пандемични помощи при безработица бяха прекратени до 6 септември във всички щати.

Въпреки това милиони американци все още предпочитат да изчакат, притеснявайки работодателите, които отчаяно искат да запълнят близките до рекорд свободни позиции. Грижите за децата остават сериозен проблем за работещите родители, особено на фона на новия ръст на случаите на COVID в много щати и прекъсването на обучението в училище.

Данните за октомври показаха, че новосъздадените работни места са нараснали с 531 хил. след голямо ревизиране нагоре за предходните два месеца. Икономисти очакват още половин милион да са създадени през ноември, което трябва да стане ясно на 3 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още