IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telecom Italia даде импулс на европейските борси в сряда

Борсовите индекси на Стария континент обаче са под натиск заради растящите случаи на коронавирус

19:57 | 24.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси сложиха край на четиридневната си губеща серия в сряда, като книжата на Telecom Italia поведоха ръстовете, но опасенията от влошаване на ситуацията с COVID-19 в Европа и перспективите за строги ограничения натежаха върху пазарите, предават CNBC и Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,1%, след като записа най-лошата си сесия от близо два месеца във вторник на фона на растящите случаи на коронавирус на континента и опасенията от повишаване на лихвите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,27% до ниво от 7286,32 пункта. Германският DAX е надолу с 0,37% до равнище от 15 878, 39 пункта. Френският CAC 40 се понижи с минималните 0,03% и приключи деня на ниво от 7042,23 пункта.

Книжата на Telecom Italia поскъпнаха с 15,6% и подкрепиха европейския телекомен сектор, който записа ръст от 1,2%. Това се случи след новината, че KKR обмисля да повиши офертата си за компанията, след като топ инвеститорът Vivendi заяви, че първоначалната оферта е твърде ниска.

Европейските борси са напът да запишат седмични спадове на фона на връщането на ограниченията заради COVID-19, повишаването на лихвите и притесненията от инфлация, които породиха страхове от по-слаби перспективи пред икономическия растеж.

Секторът на пътуванията отбеляза спад от 1% в сряда, като продължи загубите си за седми пореден ден.

„Хората очакват да видят какво ще е въздействието на COVID мерките върху икономическия растеж през четвъртото тримесечие и следващата година. Ако положението се влоши и видим по-агресивни реакции от правителствата, ще има опасения за цялостния растеж на европейската икономика“, коментира Ник Неслън, ръководител на европейските фондови стратегии в UBS.

Растящите случаи на коронавирус и ограниченията пред веригите за доставка помрачиха перспективите за растежа на германската икономика. Институтът Ifo съобщи, че нагласите на бизнеса са се влошили за пети пореден месец през ноември, което доведе до понижаване на германският бенчмарков индекс DAX с близо 0,4%.

„Най-големият спад беше в сектора на услугите, което показва, че хотелският и ресторантьорският бизнес са изпитвали затруднения през първата половина на месеца… Макар че е разрешено посещаването на магазини и ресторанти, потребителите все повече са избирали да избягват оживени места“, отбелязва Андрю Кенингъм, главен икономист за Европа в Capital Economics.

В същото време германският социалдемократ Олаф Шолц заяви, че е постигнал сделка със Свободните демократи и Зелените за сформиране на ново коалиционно правителство, което ще сложи край на ерата на Ангела Меркел.

По-високите цени на медта, стимулирани от смекчаването на опасенията за търсенето от Китай, доведоха до ръст на минния сектор с 0,2%, а енергийните акции отбелязаха повишение от 0,7%, след като цените на суровия петрол се увеличиха.

На корпоративния фронт книжата на британската компания за инспекции и тестване на продукти Intertek поскъпнаха с над 6%, след като тя обяви силен растеж на приходите за тримесечието.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на британската компания в областта на генетиката Genus поевтиняха с 10%, след като тя съобщи, че печалбата ѝ преди данъци вероятно ще бъде умерено по-ниска от предишните ѝ очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още