IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайван търси сътрудничество в сферата на чиповете със страни от Източна Европа

Брюксел вероятно би подкрепил подобно партньорство

10:26 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Тайван търси сътрудничество в сферата на полупроводниците с три държави от Източна Европа, обяви министър. Ходът вероятно ще се хареса на Брюксел, който се опитва да привлече тайвански компании, които да произвеждат чипове в блока, предава Ройтерс.

Технологичната сила Тайван, откъдето са компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing, се превърна в особено важен играч що се отнася до усилията за решаване на кризата с недостига на чипове, който доведе до спирането на автомобилни производствени линии по света и чието влияние сега се усеща и върху потребителската електроника.

Въпреки че TSMC изгражда завод за чипове за 12 млрд. долара в американския щат Аризона, тя не е подсказвала да има интерес към подобно начинание в Европа въпреки усилията на ЕС да се стигне до такава инвестиция.

След посещение в Словакия, Чехия и Литва, Кун Мин-сън, който ръководи Националния съвет за развитие на Тайван, коментира пред репортери, че и трите страни са споменали, че искат да работят по чипове заедно с острова.

Тайван ще създаде работни групи с трите държави, за да се помисли как може да си сътрудничат в тази област. Освен това Тайван ще провежда технически обучения, допълва той.

„Цялата верига на доставките на чипове е огромна. Много държави могат да играят различни роли“, посочва Кун.

Тайван изрази благодарността си към трите държави за даренията на ваксини срещу Covid-19, а на Литва и Чехия и за подкрепата, след като Тайван се изправи срещу нарастващ политически натиск от страна на Китай.

Европейската комисия предложи законодателство, което да подкрепи производството на чипове, и призовава за участието на Тайван.

По думите на Кун Европа трудно би се справила сама, ето защо се надява на партньорство с Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още