IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea отвори най-големия си магазин в света във Филипините

През пролетта на следващата година компанията планира да навлезе за първи път и в Южна Америка

12:02 | 25.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ikea отвори най-големия си магазин в света във Филипините с нов обект от близо 68 хил. кв. м в Манила, крайъгълен камък в плановете за експанзия в Азия на гиганта при мебелите за дома, предава Bloomberg.

Откриването в четвъртък беше отпразнувано със събитие в кафетерията на магазина, на което присъстваха министърът на търговията на Филипините Рамон Лопес и външният министър Теодоро Локсин. На присъстващите бяха сервирани емблематичните шведски кюфтенца. Те бяха придружени за големия ден от специален филипински привкус – сос одобо.

Ikea се съобрази с правилата заради COVID-19, след като откриването на магазина беше отложено на фона на пандемията, а системата за онлайн резервации е пълна за следващите две седмици, съобщи мениджърът на магазина Георг Плацер. Клиентите трябва да носят маска и да спазват дистанция.

Обектът включва магазин на две нива с площ от малко над 25 хил. кв. м, зона за хранене и шоурум, складове, обект за електронна търговия и кол център. Той се намира в имот, отдаден под наем от Mall of Asia, собственост на компанията SM Prime Holdings.

Откриването му се случва в момент, когато Ikea разширява присъствието си в областта на електронната търговия, което се оказа точно навреме през пандемията, като онлайн поръчките сега съставляват 26% от глобалните ѝ приходи от продажби. Компанията, която има над 460 магазина на около 60 пазара, включително три в България – два в София и един във Варна, както и два центъра за поръчки в Бургас и в Пловдив, планира да прибави близо 60 нови локации през настоящата финансова година. Тя не гледа само към Азия. Компанията ще навлезе за първи път в Южна Америка тази пролет, като открие клон в Сантяго, Чили. Ikea Ikea

Разходите на домакинствата стимулираха възстановяването на икономиката на Филипините през последното тримесечие, като се очаква потреблението да нарасне още повече през четвъртото тримесечие със смекчаването на ограниченията заради вируса навреме за празниците. Не се очаква обаче брутният вътрешен продукт да се върне на нивото преди пандемията до второто полугодие на 2022 г. Ikea Ikea

Първоначалният план беше магазинът в Манила да отвори врати през 2020 г., но той беше забавен заради ограниченията на придвижването, наложени от COVID, и нарушаването на доставките на строителни материали. Това е част от стремеж за експанзия в Азия, като Ikea откри неотдавна втория си магазин в Индия.

Дебютът във Филипините се случва въпреки прогнозите на Ikea за по-трудна година през 2022 г. заради логистичните проблеми и ръстовете на цените на суровините в резултат на пандемията. Ikea Ikea

Въпреки кризата с доставките и предизвикателствата за поддържане на наличностите в магазините и складовете компанията успя да обяви рекордни приходи от продажби миналата година. Главният изпълнителен директор Джон Абрахамсон Ринг от Inter Ikea, притежател на франчайз правата на бранда за цял свят, заяви пред Bloomberg през октомври, че визията му е да направи Ikea „още по-достъпна“, като насочи по-голям дял от новите продукти към по-ниския ценови сегмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още