IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко реално струва един отработен час в България?

Калкулиращо приложение внася яснота за общите разходи за труд и така дава възможност за реална преценка на цената на наетата работна сила, коментират от ИПИ

21:30 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нов калкулатор изчислява колко реално струва един отработен час в България. е разработен от Института за пазарна икономика (ИПИ) като част от международна инициатива заедно с неправителствени организации от Словакия (INESS), Чехия (Liberalni Institute) и Полша (FOR), с общ подход и методология, която отразява особеностите на местното трудово законодателство и регулации. Изработката е подкрепена от Фондация за свободата „Фридрих Науман“, допълват от ИПИ.

Целта е всеки, който иска да може да разбере лесно каква е пълната цена на един отработен час или месец. Фишовете, които работниците получават в края на месеца най-често посочват нетната заплата, а в счетоводните си книги работодателите включват и своята част от осигуровките, които формират общите разходите за труд. Извън тях обаче върху крайната заплата на наетите и действителните пълни разходи за труд играят роля и други фактори – болнични, извънредни смени, ваучери за храна. Именно тези фактори добавя към сметката новият калкулатор на реалната заплата и реалните разходи за труд, обясняват от ИПИ.

Изчисленията на „Цена на работника“ вземат предвид всички очаквани фактори на брутната заплата и разходите на работодателя – пенсионните, здравните и другите социални осигуровки, както и данъците върху дохода. Към тях се добавят още няколко фактора, които касаят най-вече отработеното време – нощният труд, трудът в съботните и неделните дни или на официални празници, за които се прилагат множители към основната почасова ставка на заплащане. 

Калкулаторът отчита и случаи, в които работодателят финансира обяда (или като цяло храненето) на служителите си, както и ползваните болнични и допълните дни платен отпуск извън предвидените от трудовото законодателство. Взети са предвид и случаите, когато служителите получават ваучери за храна – честа практика за допълване на дохода, която остава извън обхвата на облагането. На този етап изчисленията са валидни само за трета категория труд, в която влизат повечето работещи в България.

От особено значение тук е разликата между крайната цена на отработен час и обявената почасова заплата – само с добавянето на няколко нощни и празнични смени, няколко дни платен отпуск над минималния и ваучери за храна, разликата между обявената почасова заплата и крайната цена на отработения човекочас става почти двойна (виж приложения пример), обясняват икономистите.

Защо е полезен този калкулатор?

Според създателите му на първо място, той внася яснота за общите разходи за труд и така дава възможност за реална преценка на цената на наетата работна сила.
Също така, активирането на калкулатора в началото на мандата на едно правителство лесно ще покаже в каква посока са неговите политики – при всяка промяна, която увеличава цената на наемане, ще светне „червената лампа“ за всички наблюдатели.

Яснотата за пълната цена на трудa ще спомогне и за формиране на мнение в дискусиите   по приемане на държавния бюджет, но и при всяка законодателна инициатива, свързана с трудовото или осигурителното законодателство. Калкулаторът ще е от полза и за незабавна оценка на ефекта от предложенията за регулаторни промени на синдикати и работодателски организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още