IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по лекарства на ЕС одобри ваксината на Pfizer за деца от 5 до 12 години

Решението бе взето, докато четвърта вълна от пандемията помита Европа, приближавайки страните към блокади преди коледните празници

15:49 | 25.11.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Агенцията по лекарствата на Европейския съюз подкрепи разширена употреба на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer и BioNTech за по-малки ученици, заявявайки, че ползите надделяват над рисковете, съобщава Bloomberg.

Комисия на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръчва разширена употреба на ваксината за деца от 5 до 11 години от четвъртък. Ваксинацията ще включва две дози, които ще са на една трета от дозата, поставяна на лица над 12 години.

Решението бе взето, докато четвърта вълна от пандемията помита Европа, приближавайки страните към блокади преди коледните празници. Властите призовават гражданите, които вече са се ваксинирали, да си сложат бустерни дози и предупреждават, че само ваксината няма да бъде достатъчна да се ограничи вълната от новозаразени.

Вероятно ще отнеме няколко седмици да се доставят по-ниски дози за деца, a разпространението вероятно ще започне около 20 декември, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан в понеделник, преди препоръката на агенцията. За сравнение, в САЩ милиони дози за ваксиниране на децата бяха доставени в дните след разрешението от Администрацията по храните и лекарствата от 29 октомври.

Във Великобритания на повечето деца между 12 и 15 години се слага една доза от ваксината срещу Covid, а властите все още не са одобрили поставянето ѝ за по-малките деца.

Здравните власти следят за риска от миокардит – възпалително сърдечно състояние, което е много рядък страничен ефект след ваксинацията. Случаите обикновено се срещат при по-млади мъже и обикновено след втората доза. Ползите от ваксината при предотвратяването на Covid и усложненията от него натежават над рисковете, особено при деца със състояния, които засилват опасността от това да се разболеят тежко, заяви EMA днес.

Сегашната вълна от пандемията в Европа засяга все повече децата – или защото са директно заразени, или защото училищата им и детските градини са в карантина. Макар че Covid обикновено не засяга децата толкова силно, колкото възрастните, той може да се разпространява чрез тях към по-уязвими хора.

Препоръката на EMA ще бъде изпратена до Европейската комисия за финално одобрение.

Pfizer и BioNTech изследват употребата на ваксината дори за по-малки деца, като данни от проучване с деца на възраст между 2 и 5 години се очакват тази година, заявиха компаниите в четвъртък. Резултатите от проучване сред бебета между 6 месеца и 2 години би трябвало да излязат през първото тримесечие на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
wag1111
преди 2 години
Дами и господа нали се сещате, че ако опитат само да ми ваксинират детето си вадя авто-мата. Тогава въобще няма да ми пука кой е отсреща д-р, полицаи или политик(***-от).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
ЕМА убийци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
cyclop
преди 2 години
Честито, вече може да увредите и унищожите здравето на детето си с терапевтичен продукт, който не създава имунитет и не предпазва от заболяване, но за кратко им намалява риска от тежко преболедуване на болест, която 99.999% от тях не боледуват тежко. Какъв успех за науката и медицината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още