IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отпуска 2,27 млрд. евро в подкрепа на възобновяемата енергия

Средства са предвидени и за високоефективно комбинирано производство, става ясно от съобщение на ЕК

16:50 | 25.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Гърция ще отпусне 2,27 млрд. евро помощ за развитието на възобновяеми енергийни източници. Схемата е одобрена от Европейската комисия (ЕК) и не представлява недопустима държавна помощ, пишат от Брюксел.

Южната ни съседка планира да отпусне средствата за соларни и вятърни централи, както и за соларни и вятърни централи, които са със съоръжения за съхранение на енергия. От подкрепа ще могат да се възползват още проекти, използващи биогаз, биомаса, водни централи, както и геотермални централи.

Средства по тази програма ще могат да получат още и производителите на енергия по високоефективен комбиниран способ.

Гърция планира да инвестира по тази схема и в зелени централи извън страната.

При соларните и при вятърните централи средствата ще бъдат разпределяни чрез търгове, за да бъде насърчена конкуренцията и да се постигне по-ниска цена за потребителите. При останалите енергийни източници средствата ще бъдат директно отпускани освен ако не може да бъде приложен методът за тръжна процедура.

На производители, които са участвали в тръжни процедури за разпределение на подкрепата, тя ще бъде приложена под формата на двустранни договори за разлика. Това означава, че ако цената на пазара е по-ниска от референтната за производителя, държавата ще доплаща разликата, но ако цената е по-висока, производителите също ще плащат разликата. По този начин се гарантира ценова стабилност за производителите, които така могат да планират нужните инвестиции, а разходите на държавата са ограничени.

Целта на схемата е Гърция да успее да постигне целта за въглеродна неутралност до 2050 година, отбелязват от ЕК. Схемата ще важи до 2025 година, а подкрепата за проектите ще бъде с максимален срок от 20 години. Очакванията са със средствата да бъдат подпомогнати 4,2 гигавата инсталиран капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още