IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев разпореди на ВАП проверка на магистралите в цялата страна

В хода на инспекцията ще бъдат привлечени български и международни експерти, както и експерти от неправителствени организации

16:45 | 25.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на Върховната административна прокуратура (ВАП) да възложи извършването на проверка по реда на надзора за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна. Това става ясно от сайта на прокуратурата.

В хода на проверката ще бъдат привлечени български и международни експерти, както и експерти от неправителствени организации. Ако се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от виновни длъжностни лица. 

При наличие на данни за извършени нарушения, материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерски съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон.

По-рано днес заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, административният ръководител на Окръжна прокуратура-Перник Галина Антова и следовател Мариан Маринов, ръководител на екипа, ангажиран с досъдебното производство за тежкия пътен инцидент на АМ „Струма“, дадоха пресконференция във връзка с предприетите до момента действия по разследването.

По време на срещата с медиите стана ясно, че екипът е от трима прокурори и шестима следователи, за да може да се провери мащабно и всеобхватно разследване в кратки срокове. Провеждат се разпити на свидетели. Показания вече са дали двама от оцелелите пътници в автобуса, като в рамките на днешния ден ще бъдат разпитани още двама от пострадалите, които са на лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“.

По досъдебното производство са назначени множество експертизи за изясняване причините за инцидента.

Очаква се утре екип от следовател и прокурор да предаде в прокуратурата в Скопие молба за правна помощ и се очаква да получи ДНК-профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева подчерта отличното сътрудничество между прокуратурите на Република България и Република Северна Македония и увери, че се поддържа непрекъсната комуникация за бързо и ефективно разследване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Ало, ГешеФт, не се прави на съзнателен. НЕ СИ! Най-необходимата постъпка е да си дадеш оставка, за да престанем да сме свидетели на безобразията ти и да издевателстваш на хората!Пълно отрицание на правосъдие си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още