IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва призова Европа да се подготви за икономическа "принуда" от Пекин

Балтийската държава работи, за да направи своите вериги за доставки по-малко зависими от Китай

18:30 | 25.11.21 г.
<p>
	<em>Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис.&nbsp;</em><em>Снимка: БГНЕС/EPA/TOMS KALNINS</em></p>

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис. Снимка: БГНЕС/EPA/TOMS KALNINS

Литва ще се адаптира към "краткосрочните" икономически проблеми, причинени от Китай заради засилването на връзките на балтийската държава с Тайван, заяви в сряда външният министър на страната Габриелиус Ландсбергис, цитиран от Ройтерс. Същевременно той призова Европа да се противопостави на икономическата "принуда" на Пекин, като се включи по-активно в Индо-Тихоокеанския регион.

Китай понижи дипломатическите си отношения с Литва в неделя заради решението й да позволи на Тайван да отвори де факто посолство в балтийската страна. Литва има официални отношения с Китай, а не с Тайван.

Пекин гледа на Тайван като на своя провинция, а литовски служители казват, че Китай се е опитал също да прекъсне търговските връзки като отмъщение за решението.

Ландсбергис посочва в интервю за Ройтерс във Вашингтон, че подобни загуби ще бъдат краткотрайни, тъй като Литва работи, за да направи своите вериги за доставки по-малко зависими от Китай.

„В краткосрочен план е болезнено за всяка страна, когато договорите ви се прекратяват“, коментира Ландсбергис. "Но това е краткосрочно, защото пазарите се адаптират. Компаниите се адаптират."

Той допълва, че Китай не само е прекъснал връзките си с литовски компании, но и се е обърнал към компании в трети страни, за да ги притисне да не правят бизнес с Литва.

„Толкова голяма част от това, което произвеждаме, е частично произведено заедно с Китай или в Китай. Ето защо трябва да намерим начини да създадем вериги за доставки и да ги направим по-устойчиви, за да могат да издържат на тази принуда, прекратяване на договори, вторични санкции“, казва Ландсбергис.

Той допълва, че Литва ще предостави модел как страните да устоят на такъв натиск, но конкретно европейските държави трябва да се ангажират повече в Индо-Тихоокеанския регион, за да подобрят икономическата си сигурност. „Трябва да разберем, че сега всяка страна е замесена в Индо-Тихоокеанския регион“, казва Ландсбергис.

„Някои от нашите съюзници в НАТО поемат голяма отговорност в региона, предлагайки гаранции за сигурност на страните, а това означава, че ние също трябва поне да имаме разбиране какво се случва или вероятно да играем някаква роля в това“, допълва той.

В САЩ Ландсбергис се срещна по-рано със заместник-държавния секретар на страната Уенди Шърман, която според изявление на Държавния департамент е подчертала "желязната солидарност на САЩ" с техния съюзник в НАТО. Шърман приветства решението на Литва, страна с около 3 млн. души население, да разшири връзките си с демократичните страни в Индо-Тихоокеанския регион.

Вашингтон се стреми да обособи повече пространство за Тайван в международната система, което е един от основните фактори за все по-влошените отношения с Пекин. Индо-тихоокеанският координатор Кърт Кембъл заяви миналата седмица, че опитите на САЩ да разширят сътрудничеството със своите партньори и съюзници в региона причиняват на Китай "киселини в стомаха". Пекин определи тези ходове като мислене от Студената война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още