IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучване: Ваксината на Moderna и „Спутник V“ са по-ефективни от тази на Pfizer

Ваксината на Moderna показва 88,7% ефективност при защита срещу коронавирусна инфекция и 93,6% ефективност по отношение на смъртността, свързана с Covid-19

19:15 | 25.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Covid ваксината на Moderna Inc. и руският препарат „Спутник“ показват по-голяма ефективност от разработката на Pfizer Inc. и BioNTech в мащабно проучване в Унгария, засягащо пет различни ваксини, свързани с коронавируса, съобщава Bloomberg.

Ваксината на Moderna показва 88,7% ефективност при защита срещу коронавирусна инфекция и 93,6% ефективност по отношение на смъртността, свързана с Covid-19. В същото време руската ваксина „Спутник V“ е на 85,7% ефективна при защита от вируса и 96,4% при смъртност. В сравнение с тях препаратът на Pfizer показва съответно 83,3% и 90,6% ефективност. 

Изследването прави преглед на ефективността на пет ваксини при хора, които са получили втората си доза най-рано преди седмица.

Данните от повече от 3,7 милиона ваксинирани хора на възраст от 16 и повече години са анализирани от януари до юни тази година.

„Широкият набор от ваксини, налични в Унгария, позволява да се направи оценка на ефективността на ваксините в реална среда в централноевропейска страна и поставя Унгария в уникалната позиция да предоставя подробна информация за множество видове ваксини от една и съща страна“, пишат авторите на проучването, включително унгарският министър, отговарящ за здравеопазването, Миклош Каслер, и главният здравен инспектор Сесилия Мюлер.

В рамките на Унгария ваксината на Pfizer води по употреба, като дози от нея са приложени върху 1,5 млн. души, следвана от препарата на китайската компания Sinopharm – 895 хил. души. „Спутник V“ е третата ваксина с 820 560 ваксинирани, докато препаратите на AstraZeneca и Moderna са съответно четвърти и пети с 304 138 души и съответно 222 892 ваксинирани.

Ваксината на AstraZeneca показва ефективност от съответно 71,5% и 74,5%, докато тази на Sinopharm отчита съответно 68,7% и 87,8%.

По-рано тази година Унгария регистрира едни от най-високите нива на смъртност, свързани с коронавируса, в света. Страната, която изостава с ваксинациите спрямо Западна Европа, отчете рекорден брой новозаразени в сряда, докато властите се опитват да овладеят четвъртата вълна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още