IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси отчетоха ръстове въпреки слабите данни от Германия

Инвеститорите реагираха на споразумението между лидерите на германските социалдемократи, Зелените и либералите за съставяне на кабинет в Германия

19:47 | 25.11.21 г.
<p>
	Трейдър на пода във Франкфурт.&nbsp;<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein</em></p>

Трейдър на пода във Франкфурт. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията на зелена територия, докато инвеститорите продължават да наблюдават внимателно развитието на коронакризата в региона и по света, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 напредна с 0,4%, подкрепен от ръста в цената на акциите на компаниите за комунални услуги.

Германският бенчмарк DAX отчете ръст от 0,25% до 15 917,98 пункта.

Френският показател CAC се повиши с 0,48% до 7075,87 пункта.

Британският измерител FTSE 100 прибави 0,33% към стойността си, покачвайки се до равнище от 7310,37 пункта.

Няколко събития от региона попаднаха във фокуса на трейдъри и инвеститори. Бундесбанк предупреди по-рано днес, че германските банки са все по-застрашени от създаване на пазарен балон и финансовите власти трябва да накарат кредиторите да изградят стабилни капиталови буфери. „Контрацикличният капиталов буфер трябва да се формира по-рано“, коментира заместник-председателят на Бундесбанк Клаудия Бух в своя позиция.

Германия намали т. нар. контрациклични буфери за банките до нула в началото на пандемията, но икономическият растеж в момента е стабилен и кредитирането е силно, така че те трябва да държат повече капитал, готвейки се за евентуално по-лоши дни.

европейски европейски

В същото време стана ясно, че германската икономика се е разширила по-слабо от първоначално съобщеното през третото тримесечие, засегната от спад на инвестиционните разходи. Общото производство се е увеличило с 1,7% на тримесечна база, което е под данните за ръст от 1,8% на германската статистическа служба от края на октомври. Частното потребление е било най-големият двигател през тримесечния период, увеличавайки се с 6,2%.

Късно в сряда вечерта лидерите на германските социалдемократи, Зелените и либералите сключиха сделка за съставяне на правителство с Олаф Шолц като канцлер. Новата коалиция поставя край на 16-годишното правителство, ръководено от консерватори, с канцлер Ангела Меркел, която реши, че няма да търси пореден мандат.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новината, че Европейският съюз ще направи нова стъпка в четвъртък към създаването на трансгранична финансова система с четири нови законодателни предложения – шест години след първото обявяване на идеята и година след нейното последно съживяване.

По отношение на мерките срещу коронавируса Италия обяви в сряда, че ще засили мерките срещу пандемията, като Германия също предвижда затягане на положението на фона на рекордния брой новозаразени и смъртни случаи.

При индивидуалните акции книжата на Remy Cointreau поскъпнаха с над 13%, с което френската компания оглави Stoxx 600.

На дъното на индекса се озова шведката компания за онлайн залагания Evolution, чиито книжа поевтиняха с 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още