IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска от Didi да се отпише от борсата в САЩ

Това е безпрецедентно искане, което вероятно ще съживи опасенията за намеренията на Пекин към гигантската си технологична индустрия

11:53 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайските регулатори са поискали от топ мениджърите на компанията за споделени пътувания Didi Global да изготвят план за свалянето ѝ от щатските борси, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Това е безпрецедентно искане, което вероятно ще съживи опасенията за намеренията на Пекин към гигантската си технологична индустрия.

Технологичният надзорен орган на страната иска от управлението да свали компанията от борсата в Ню Йорк заради опасения за изтичане на чувствителни данни, казват източниците, поисквали анонимност заради чувствителност на информацията. Китайската администрация за киберпространство – агенцията, отговорна за сигурността на данните в страната – е наредила на Didi да изготви точни детайли за отписването, подлежащи на одобрение от правителството, допълват те.

Предложенията, които се разглеждат, включват директна приватизация или пускане на акции в Хонконг, последвано от отписване от САЩ, казват източниците. Ако се продължи с приватизацията, предложението вероятно ще бъде поне на цената от 14 долара от IPO-то, тъй като по-ниска оферта толкова скоро след вписването от юни може да доведе до съдебни дела или съпротива от акционерите, допълват източниците. Ако има вторично вписване в Хонконг, цената на IPO-то вероятно ще бъде по-ниска спрямо цената на акциите в САЩ, която достигна 8,11 долара при затварянето на пазарите в сряда.

Акциите на Softbank – най-големият миноритарен акционер в Didi, поевтиняха с над 5% в Токио.

Обсъжданията продължават и е възможно регулаторите да отстъпят от искането си, казват източниците. И двете изброени възможности ще нанесат сериозен удар върху гиганта в споделените пътувания, който осъществи най-голямото IPO в САЩ от китайска компания от листването на Alibaba през 2014 г. Представители на Didi и агенцията не са отговорили на исканията за коментар.

Didi предизвика гнева на Пекин, когато продължи с IPO-то си в Ню Йорк това лято въпреки регулаторните искания да гарантира сигурността на данните си преди това. Китайските регулатори бързо стартираха няколко разследвания срещу компанията и обмисляха редица безпрецедентни наказания, съобщи Bloomberg News през юли.

Възможно е отписването да бъде част от пакет наказания за Didi. Местното правителство на Пекин предложи инвестиция в компанията, която ще даде на държавни фирми ефективен контрол върху нея, съобщи Bloomberg News през септември. Подобна инвестиция ще помогне на Didi да финансира преизкупуването на търгуваните си в САЩ акции.

Didi в момента се контролира от управленски екип от съоснователя Чън Уей и президента Жан Лу, които заедно имат обща сила на глас от 58% след IPO-то. SoftBank и Uber Technologies са най-големите миноритарни собственици на Didi.

Дори ако Didi измести вписването си в Хонконг, тя все пак ще трябва да адресира опасенията за сигурността на данните, което привлече вниманието на властите. Може да се наложи компанията да се откаже от контрола върху данните си за сметка на трета страна, което също ще намали цената на акциите ѝ.

Didi, която преди бе хвалена заради победата си над Uber в Китай, сега се превърна в тест за по-широките усилия на Китай да ограничи властта на интернет гигантите. Администрацията на президента Си Дзинпин, желаеща да промотира визията му за споделяне на богатството или „общия просперитет“, се насочи към интернет сектора, който натрупа огромно богатство, работейки на ръба на закона, създавайки безпрецедентен брой милиардери и обогатявайки местни и чуждестранни инвеститори междувременно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още