IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се срина с 20% спрямо рекордния си връх

Най-голямата дигитална валута в света поевтиня със 7,5% заради опасенията около новия вариант на коронавируса

12:08 | 26.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Биткойнът се срина с 20% спрямо рекордния си връх, достигнат по-рано този месец, след като нов вариант на коронавируса накара трейдърите да загърбят рисковите активи в цял свят, съобщава Bloomberg.

Най-голямата дигитална валута в света поевтиня със 7,5% за последните 24 часа до 54 430,35 долара в петък в Лондон, като след това леко се възстанови до спад от 4,89%, достигайки 54 906 долара към 11:55 ч. българско време, сочат данни на Coindesk. Етерът – втората по популярност криптовалута, отчита спад в цената си от 9%, а индексът на Bloomberg Galaxy Crypto бележи спад от 4%.

Нов вариант на коронавируса, идентифициран в Южна Африка, предизвика разпродажби на пазарите, като европейските борси отчитат най-големите си спадове от юли насам, а развиващите се пазари се сринаха.

Самият биткойн е под натиск, откакто достигна рекорден връх от почти 69 хил. долара по-рано този месец заради ентусиазма около първия борсово търгуван фонд в САЩ, свързан с фючърси върху дигиталния актив.

В началото на тази седмица анализаторите споменаха няколко пречки в света на криптовалутите, включително изисквания за отчитане на данъците на дигиталните валути в САЩ и засилващите се регулаторни ограничения в Китай. Сега перспективата за нови ограничения заради Covid-19 носят риск да се подбие ликвидността и да се увеличи апетитът към спекулации.

Както винаги, поддръжниците на криптовалутите остават отдадени на мнението, че повече институции и инвеститори на дребно ще се насочат към виртуалните валути.

Засега понижението в цената на биткойна е странична проява на спадовете на глобалните пазари заради новия вариант на коронавируса, докато политиците бързат да променят политиките за трансгранични пътувания.

Най-голямата виртуална валута все още бележи ръст от над 85% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Единственият фактор е САЩ. Ако притежаването на биткойн и други криптовалути бъде криминализирано в САЩ, ефектът ще е опустошителен. От Индия нищо не зависи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Единственият фактор е САЩ. Ако притежаването на биткойн и други криптовалути бъде криминализирано в САЩ, ефектът ще е опустошителен. От Индия нищо не зависи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Това ли ви е сега новата надежда на изпусналите влака?Китайските напъни доникъде не доведоха ся на Индия ли се надявате?.Само,че новината от Индия е от оня ден , и от оня ден и вчера цените на биткойн-а растяха, защото новите намерения на Индия са значително по-смекчени от миналогодишните и предвиждат ограничения за криптовалутите,но с изключения за някои валути с цел възползване от развитието на основната технология.И тези изключения почти сигурно се очаква да са биткойн и етереум, затова и оня ден и вчера цените рязко се вдигнаха.Днешният спад е изцяло причинен от сътресенията покрай новият щам, и е много,много по-слаб от миналогодишният срив при първите налагания на ограничения,когато имаше спад от 40% в рамките на един ден, по-точно на 12 март 2020 год.....Добър удар направих през този ден, още си го спомням с голям кеф,покупките ми на 13 и 14 март бяха на нива около 5200$ за бтк..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
nikiangel
преди 2 години
Нещо за Индия да кажете? Защото и там има сериозно развитие на закомопроекта за криминализиране на всякакви дейности с "частни" криптовалути. И според мен спада днес се дължи по скоро на това отколкото на новия ковид вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още