IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания прие най-големия бюджет в историята си

Бюджетът, който включва и 27 млрд. евро от възстановителния план на Европейския съюз, бе подкрепен от скромно мнозинство от 188 души

13:32 | 26.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

Испанската долна камара прие най-големия бюджет в историята на страната, след като премиерът Педро Санчес спечели подкрепата на каталунската партия за независимост в замяна на квоти за регионалните езици на платформи като Netflix.

Бюджетът, който включва и 27 млрд. евро от възстановителния план на Европейския съюз, бе подкрепен от скромно мнозинство от 188 души в четвъртък и сега предстои да получи зелена светлина и от Сената, съобщава Financial Times. Приемането му консолидира властта на Санчес, но подчертава и фрагментираната испанска политическа сцена.

Споразумението между коалицията на малцинството и Каталунската републиканска левица бе само част от поредица бюджетни сделки с по-малки партии.

Сред другите ангажименти по договора е предвидено време за детска телевизия на баски, помощ за жертви на азбест, облекчения за работодатели, предлагащи по-кратка работна седмица и затегнати регулации върху изкуствения интелект.

По думите на Мариам Мартинес-Баскунян, политолог от Независимия университет в Мадрид, бюджетът се е превърнал в „пазар“, където „всичко се предлага“. Въпреки това, по думите ѝ, това е успех за Санчес, „като се има предвид фрагментирането на парламента“, където управляващата коалиция държи само 155 места от 350.

Също така, дори и правителството да не успее да събере гласове за бюджет в бъдеще, настоящият за 2022 г. би могъл да бъде удължен с още една година и така да покрие периода до края на мандата на управляващите през 2023 г.

Каталунската левица, чиито 13 депутати оказаха ключова подкрепа за правителството, въпреки че партията подкрепя независимостта, приветстваха спразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Догодина още по голям ще приемат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още