IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият вариант на коронавируса удря и европейските борси

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се срива с 2,4%

12:59 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарите в Европа отчитат сериозни спадове в петък на фона на опасенията за нов вариант на коронавируса, който има няколко мутации, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се срива с 2,40% до 470,15 пункта към 12:38 ч. българско време. Акциите на компаниите от сектора за пътувания и отдих поевтиняват с 5,1%, водейки спадовете спрямо останалите сектори.

Лондонският бенчмарк FTSE е надолу с 2,66% до 7116,26 пункта, а германският DAX бележи понижение от 2,53% до 15514,77 пункта. При френския индекс САС спадът е най-голям сред основните показатели – от 3,49% до 6829,05 пункта.

Европейските инвеститори вече следяха острата криза с Covid в региона тази седмица на фона на нарастващия брой новозаразени, което накара редица страни да въведат нови ограничения заради вируса.

Италия обяви в сряда вечерта, че ще въведе по-затегнати мерки срещу Covid, а Германия засега избягва пълна блокада. Според информация предстоящото ново правителство иска да изчака и да види дали по-строгите правила около зелените сертификати ще помогнат да се намалят новите случаи.

В четвъртък обаче се зародиха опасения около нов вариант на вируса SARS-CoV-2. Великобритания временно спря полетите от шест страни в Южна Африка. Новият вариант има над 30 мутации на шиповия протеин, твърдят учени от Южна Африка, а в петък Световната здравна организация ще проведе специална среща, за да обсъди какво може да означава това за ваксините и лечението.

Американските пазари бяха затворени в четвъртък заради Деня на благодарността и ще затворят по-рано в петък заради по-къса сесия. Преди отварянето на пазара обаче индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е с 800 пункта надолу.

В Азиатско-Тихоокеанския регион пазарите също бяха ударени силно, като индексът Hang Seng на Хонконг и японският Nikkei 225 потънаха с по над 2,5%, повеждайки загубите в региона.

В Европа акциите на оператора на круизи Carnival се сринаха с над 12% след новината за новия вариант на коронавируса, водейки по-широкия спад в сектора на компаниите за пътувания и отдих. Цените на акциите на Tui, Rolls-Royce, Airbus и IAG също рязко се понижиха.

На върха на индекса Stoxx 600 книжата на италианската биотехнологична компания DiaSorin и базираната в Люксембург компания за лабораторни изследвания Eurofins Scientific поскъпнаха с по над 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още