IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Evergrande продаде акции за 344 млн. долара

Държавна компания пое контрола върху футболен стадион, който е собственост на закъсалата китайска строителна компания

15:18 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Президентът милиардер на China Evergrande Хуей Ка Йен се е разделил с част от притежанията си на стойност 2,68 млрд. хонконгски долара (344 млн. щатски долара), което е знак, че той продължава да разпродава лично богатство, за да спаси затъналия в дългове имотен гигант, предава Bloomberg.

Хуей е продал 1,2 млрд. акции на средна цена от по 2,23 хонконгски долара в четвъртък, според съобщение до Хонконгската фондова борса. С това общият му дял в компанията заедно с този на съпругата му намалява до 67,87% спрямо 76,96% преди това.

Китайските регулатори призоваха Хуей да използва личното си богатство, за да помогне за заздравяването на финансите на имотната си империя, която има задължения за над 300 млрд. долара. Той инжектира над 1 млрд. долара в Evergrande от юли насам, като главно се раздели с лични активи и акции, съобщи China Business News миналата седмица.

В същото време Ройтерс съобщава, позовавайки се на запознат източник, че държавна компания е поела собствеността върху футболен стадион на Evergrande с цел да го продаде. Evergrande обмисля също да се раздели с губещия футболен отбор „Гуанджоу“.

Строителството на стадиона Guangzhou Evergrande на стойност 12 млрд. юана (1,86 млрд. долара) започна през април тази година и трябваше да бъде завършено до края на 2022 г., когато щеше да се превърне в най-големия футболен стадион в света от гледна точка на капацитет.

Но Evergrande е спряла строителството заради липса на пари и е отстъпила контрола на властите, които планират да продадат стадиона или при липса на купувачи да го придобият чрез притежаваната от държавата Guangzhou City Construction Investment Group, съобщава запознатият източник, пожелал да остане анонимен, тъй като въпросът не е публичен.

Друг запознат източник твърди, че строителството е спряло от най-малко три месеца.

Evergrande е отказала коментар. През септември компанията съобщи, че работата по стадиона продължава по обичайния начин.

Преди време компанията беше водеща в строителния сектор в Китай, но сега изпитва затруднения да изплати дълговете към кредиторите и доставчиците си. Местните власти в Китай организират продажби на някои от активите ѝ, разкриват запознати източници пред Ройтерс.

Проблемите на Evergrande да изплати лихвите по чуждестранните си облигации разтърсиха пазарите и по-широкия имотен сектор, като няколко строителни компании спряха плащанията, а кредитният им рейтинг беше понижен.

Evergrande купи контрола върху футболния отбор „Гуанджоу“ за 100 млн. юана през 2010 г., а стойността му доближи 19 млн. юана до март тази година. Но редица основни играчи си тръгнаха от отбора заради финансовите затруднения на собственика.

През септември осемкратните шампиони в Китайската суперлига съобщиха, че старши треньорът Фабио Канаваро е напуснал по взаимно съгласие. Роденият в Бразилия нападател Рикардо Гуларт, който получи китайско гражданство, за да помогне на Китай да достигне до финалите на Световното първенство по футбол, прекрати договора си с клуба, съобщи Ройтерс миналия месец.

От август насам притежаваната от Evergrande футболна школа съкрати сто служители заради ограничени ликвидности, съобщи близък до школата източник.

Чуждестранните треньори и преводачи са били помолени да напуснат, разкри втори източник и допълни, че школата е имала задължения за близо 2 млрд. юана към края на декември 2020 г.

Не е ясно колко души работят в школата след съкращенията. Близък до Evergrande източник заяви, че тя работи нормално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още