IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство подкрепя индустрията си за чипове с близо 7 млрд. долара

Страната иска да увеличи производствения си капацитет

15:22 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японското правителство одобри 774 млрд. йени (6,8 млрд. долара) финансиране на индустрията за чипове в страната. Това затвърждава ангажимента на премиера Фумио Кишида да направи страната голям доставчик на важни компютърни чипове, пише Bloomberg.

Пакетът, който е част от допълнителен бюджет за тази фискална година, гласуван днес, включва три части: 617 млрд. йени за финансиране на вътрешни инвестиции в създаването на производствен капацитет за модерни чипове, 47 млрд. йени за продукти като аналогови чипове и части за управление на захранването, както и 110 млрд. йени за изследвания и разработки от силиций от следващо поколение.

Токио ще похарчи част от пакета за 617 млрд. йени за планирания завод за полупроводници на Taiwan Semiconductor Manufacturing и Sony Group в префектура Кумамото. Въпреки че Министерството на икономиката, търговията и индустрията не разкрива точния размер на средствата, които ще се ползват за проекта, се знае, че властите ще поемат „до половината“ от общата инвестиция, необходима за проекта в тази категория.

Одобреният бюджет е само началото на все по-големите инвестиции в сектора, тъй като управляващата партия в страната и правителството поставят приоритет върху това да подкрепят компании, насочени към производството на полупроводници.

Тенденциите в развиващите се технологии, вариращи от 5G комуникации до автономните коли и метавселената, изискват огромна изчислителна мощ, а проблемите с веригите на доставките през последната година подчертаха необходимостта от голям вътрешен производствен капацитет в сферата на чиповете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още