IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за пътувания заради новия COVID щам срива книжата на авиокомпаниите

Спадът е най-големият от първите дни на коронавирусната пандемия през март миналата година

18:57 | 26.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Книжата на авиокомпаниите отчетоха в петък най-големия срив от първите дни на пандемията от COVID-19, след като европейските страни забраниха полети от Южна Африка, за да забавят разпространението на нововъзникващ вариант на вируса, предава Bloomberg.

Великобритания ще спре пристигащите полети от Южна Африка и редица съседни страни за два дни и ще ограничи достъпа основно до собствените си граждани от неделя нататък със задължителна 10-дневна карантина в хотел. Германия и Франция последваха примера със сходни мерки в петък.

Индексът на Bloomberg на авиокомпаниите от Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) се срина с 12%, най-големия спад от март 2020 г. насам. Цената на акциите на компанията-майка на British Airways IAG намаля с 12% към 11,27 ч. местно време в Лондон, а тези на Lufthansa, Ryanair и Air France-KLM отбелязаха сходно понижение. Свързаните с пътувания акции, вариращи от Marriott International до United Airlines Holdings и Carnival, поевтиняха в предборсовата търговия в САЩ.

Ограниченията по границата сигнализират ново ниво на риск за туристическите компании, чието възстановяване вече беше блокирано този месец от четвърта вълна на случаи на коронавирус, която предизвика нови блокади в Европа.

Ограниченията в Австрия и други страни засягат популярни ски курорти, а ентусиазмът за пътувания със самолет за празниците в края на годината намалява, коментира главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри.

„Това е най-лошият коледен подарък, за който авиационната индустрия можеше да си помисли“, коментира Ник Кънингам, анализатор в компанията Agency Partners в Лондон.

Нововъзникващият щам на вируса, който за първи път беше установен в Южна Африка, тревожи здравните власти в цял свят, като още страни може да затворят границите си. Израел и Сингапур също ограничиха достъпа до териториите си, а председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи в петък „извънредна спирачка“ за въздушните пътувания от Южна Африка, която позволява на страните членки на ЕС да действат бързо, за да ограничат рисковете.

Макар все още да не е ясно доколко сериозен е новият щам на вируса и дали той ще измести доминиращия делта вариант, реакциите от здравните власти показват нивото на притеснение, което може да доведе до големи нарушения на полетите, отбелязва Кънингам.

Книжата на самолетопроизводителя Airbus поевтиняха с 10%, а тези на Boeing отписаха 6,4% от стойността си в предборсовата търговия в САЩ – признак, че инвеститорите са притеснени, че последиците може да са достатъчно сериозни, за да подкопаят търсенето на самолети.

Операторът на круизни кораби Carnival и подразделението за круизни пътувания на TUI са сред най-големите губещи на облигационния пазар. Облигации на Carnival на стойност 600 млн. евро с падеж през 2029 г. поевтиняха най-много от над една година, а облигациите на TUI Cruises с падеж през 2026 г. изгубиха над 2,3 цента от еврото, втория по големина спад в индекса Bank of America Euro High Yield към обяд в петък.

Блокирано възстановяване

Авиокомпаниите, една от най-тежко пострадалите индустрии от коронавирусната пандемия, бавно увеличават капацитета си от юни с внимание към по-кратките регионални полети в момент, когато страните започват да вдигат ограниченията по границата.

Пътуванията на дълги разстояния бяха подкрепени и когато САЩ отвориха отново границите си за посетители от Европа и други региони този месец, но напредъкът вече започна да отслабва. Авиокомпании Авиокомпании

Капацитет на авиокомпаниите спрямо 2019 г. Графика: Bloomberg

Авиокомпаниите също така започнаха да връщат полетите до страни като Южна Африка, която е популярна слънчева дестинация през зимата. British Airways трябваше да възстанови ежедневните си полети до Йоханесбург от средата на декември и да увеличи полетите до Кейптаун.

Съседните Ботсвана, Свазиленд, Лесото, Намибия и Зимбабве също бяха поставени в т. нар. червен списък на Великобритания и бяха подложени на временна забрана за пътувания.

Мерките бележат най-голямата промяна в COVID правилата за пътувания във Великобритания, откакто светофарната система беше реформирана по-рано тази есен с цел смекчаване на преминаването на границите.

Внезапна промяна

Virgin Atlantic Airways изпълнявала полет от Йоханесбург, когато новината за червения списък била обявена в четвъртък вечер, съобщи говорителка. Ръководителите инструктирали хората в самолета да се самоизолират след пристигането си, допълни тя.

Планираното възобновяване на полетите на Virgin Atlantic до Кейптаун на 17 декември може да бъде забавено, каза говорителката. Ежедневните полети до Йоханесбург бяха възобновени от 8 ноември и вероятно ще бъдат запазени, за да могат британците да се върнат в родината си макар и при строги условия за карантина след пристигането си.

Между 500 и 700 души пристигат ежедневно във Великобритания с полети от Южна Африка, като обичайно броят им се увеличава през идните четири до шест седмици заради сезонното пътуване.

Полет на Air France от Йоханесбург пристигна в петък сутринта в Париж, а друг трябва да напусне френската столица вечерта, съобщи говорител. Компанията очаква официално уведомление за забрана за пътуванията, за да коригира графиците си.

Реалният тест за авиокомпаниите ще дойде след обичайно бавните зимни месеци, коментира анализаторът от компанията Davy Стивън Фърлонг.

„Повечето авиокомпании имат прекомерни ликвидни средства и ще издържат зимния период. Ключът ще бъде състоянието на резервациите в началото на 2022 г. и летния сезон през 2022 г., от Великден нататък“, отбеляза Фърлонг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
таман ше пръскат по-малко говнотии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Super, по-малко изгорено гориво, повече СО2 за производство на шиткойни.. Гретито Тумбергово ще е доволно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още