IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се завърта в ускоряваща се низходяща спирала заради африканския щам*

WTI записва най-големия си дневен спад от април 2020 г.

18:37 | 26.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролните цени се сриват до най-ниските си стойности за последните над два месеца, докато опасенията, свързани с появата на новия COVID щам от Южна Африка, прекъсват положителния импулс на пазарите.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 9,38% до 74,51 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) изтрива 10,33% от стойността си, понижавайки се до ниво от 70,29 долара за барел, отчитайки най-големия си дневен спад от април 2020 г.

В четвъртък вечерта Световната здравна организация (СЗО) обяви, че внимателно наблюдава разпространението на нов вариант на коронавируса в Южна Африка с множество мутации на т.нар. шипчест протеин, като насрочва извънредна среща в петък, за да обсъди какво може да означава това за ваксините и леченията.

Според д-р Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за Covid-19, все още не се знае много за варианта, известен като B.1.1.529. „Това, което знаем е, че този вариант има голям брой мутации. И притеснението е, че когато имате толкова много мутации, това може да окаже влияние върху това как се държи вирусът“, изтъква Ван Керхов.

Както Брент, така и WTI се насочват към пета поредна седмица на спадове, първата подобна серия от март 2020 г., според изчисления на CNBC.

Задаващата се нова криза при пътуванията и потенциалните нови национални блокади се очаква да засегнат сериозно търсенето на петрол и петролни горива, точно когато предлагането се увеличава както от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, така и от развитите икономики чрез техните стратегически резерви.

петрол петрол

„Изглежда, че откриването на новия вариант на COVID-19 в Южна Африка плаши пазарите навсякъде по света. Германия вече ограничава пътуванията от няколко страни в засегнатия регион“, коментира Джон Килдъф от Again Capital. „Последното нещо, от което се нуждае петролният пазар, е друга заплаха за възстановяването на въздушния транспорт“, добавя той.

Във вторник администрацията на американския президент Джо Байдън обяви планове за освобождаване на 50 милиона барела петрол от стратегическия резерви на страната. Този ход е част от глобалните усилия на развитите икономики, най-големите консуматори на петрол, да спрат бързото покачване на цените на горивата през 2021 г.

„Тази разпродажба се дължи на опасенията за значително свръхпредлагане в началото на 2022 г., което се очаква да бъде предизвикано от предстоящото освобождаване на стратегически петролни запаси от САЩ и други големи консуматори на петрол, плюс продължаващото рязко покачване в броя на новозаразените с коронавирус“, отбелязват анализатори от Commerzbank.

Представителите на широкия алианс ОПЕК+ ще се срещнат на 2 декември, за да обсъдят производствената политика на картела за януари. Групата продължава да разхлабва производствените ограничения с бавен темп, в опит да запази баланса на пазара, след като постигна споразумение през април 2020 г. за съкращаване на добива и доставките заради появата на коронавируса.

*Информацията е актуална към 18:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още