IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха най-слабата си сесия от юни 2020 г.

Книжата на круизната компания Carnival поевтиняха с повече от 16% на фона на новината за новия COVID щам

19:44 | 26.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси записаха най-мрачната си сесия от лятото на 2020 г. на фона на нарастващата тревога сред инвеститорите относно появата на новия щам на коронавируса, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 3,67% до 564,05 пункта, отчитайки най-големият си спад от юни миналата година.

Германският показател DAX изтри 660,94 пункта, или 4,15%, от стойността си, смъквайки се до ниво от 15 257,04 пункта.

Френският измерител CAC записа спад от 336,14 пункта, или 4,75%, до 6739,73 пункта.

Британският индекс FTSE отчете понижение от 3,64% до 7044,03 пункта.

Инвеститорите следят внимателно разпространението на новия африкански щам на коронавируса. Късно в четвъртък вечерта Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е открит нов вариант в Южна Африка, който се характеризира с множество мутации на т.нар. шипчест протеин. Вариантът на вируса B.1.1.529 съдържа множество мутации, свързани с повишена резистентност към антителата, което може да намали ефективността на ваксините, заедно с мутации, които обикновено го правят по-заразен, споделя Тулио Де Оливейра, здравен експерт от Южна Африка.

В следобедните часове в петък белгийските здравни власти потвърдиха, че са идентифицирали първия случай на новия вариант на Covid-19 в страната и в Европа.

европейски европейски

В същото време гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли сигнализира, че централните банкери ефективно са се отказали от твърдите насоки като начин да ориентират инвеститорите за вероятната посока на лихвените проценти,.

Отговаряйки на въпроси в Университета Кеймбридж, Бейли заяви, че има три формата на насоки за бъдещето и този, който в момента се ползва, „не е толкова насоки, колкото да ни напомня къде се намираме“.

Бейли каза, че системата, наложена през 2013 г. от предшественика му Марк Карни, „е доста опасна и дори по-опасна в един по-несигурен свят“.

В четвъртък бяха публикувани и новите данни за германската икономика, която се разширява по-слабо от първоначално съобщеното през третото тримесечие, засегната от спад на инвестиционните разходи. Общото производство се е увеличило с 1,7% на тримесечна база, което е под данните за ръст от 1,8% на германската статистическа служба от края на октомври. Частното потребление е било най-големият двигател през тримесечния период, увеличавайки се с 6,2%. Правителството обаче намали разходите си, а инвестициите в машини и превозни средства са се сринали с 3,7%. Спадът в строителството пък е 2,3%.

При индивидуалните акции книжата на круизната компания Carnival поевтиняха с повече от 16% на фона на новината за новия COVID щам.

Цената на акциите на швейцарската компания за онлайн търговия с лекарства Zur Rose Group и базираната в Люксембург фирма за лабораторни изследвания Eurofins Scientific нарасна съответно с 8,6% и 7,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още