IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Салвадор се сдоби с още 100 биткойна

Към 27 октомври страната притежава общо 1100 монети

10:01 | 27.11.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле обяви, че страната му се е възползвала от 7,7-процентното поевтиняване на криптовалутата в петък и е купила нови 100 токена, съобщава Bloomberg.

Съобщението бе обявено в Twitter и става факт седмица след като страната обяви плановете да продаде 1 млрд. долара токенизирани 10-годишни държавни ценни книжа

Към 27 октомври страната притежава 1100 биткойна. Криптовалутата е законно платежно средство там от 7 септември.

Облигациите в долари на Ел Салвадор са едни от най-зле представящите се при развиващите се пазари от началото на месеца, изоставайки само от ливанския дълг, показват данни на индекс на Bloomberg.

Разпродажбите са факт, след като инвеститорите взеха предвид възможността за по-голяма задлъжнялост на страната, както и растящите притеснения, че властите няма да успеят да постигнат споразумение с Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
С моите няколко плана за момента инфлацията изобщо не ме притеснява. Не съм пресмятал точно но едно 1000% съм отгоре минимум за 21 години :)Както се казва правя си кефа в момента :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Препоръчвам да погледнете табличката надолу за сравнение с типовете злато ETF .... Общо взето това е - "PAX Gold (PAXG) is a digital asset. Each token is backed by one fine troy ounce (t oz) of a 400 oz London Good Delivery gold bar, stored in Brinks vaults. If you own PAXG, you own the underlying physical gold, held in custody by Paxos Trust Company."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
https://paxos.com/paxgold/ - за тези които са отворени за нови идеи и бизнес :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
План Ц е да нещо подобно за оцеляване поне на 6 месеца след ядрена война. После ще видим как са уврежданията. Както казах План А ми е стандартен план каквито имате всички... акции, фондове,злато, имоти, малко земеделска земя и малко кеш. План Б е изцяло крипто и стейбъл койни. Също така доста голяма част съм сложил и на PAXG. Това е злато 1 койн = 1 унция злато. Мога да си го взема ако искам .. мога и да го продам много бързо за 1 минута на текущия курс на златото а и ми носи лихва 5.5% на година. Истинското злато от План А не ми носи доходност и не е бързо ликвидно !!! Стейбълкойните са си чисти долари които ми носят 10% лихва на година. Имам в План Б и крипто биткойни,етери и още 2-3 валути.Предвидил съм всякакви рискове :) План Б е защото вярвам и съм убеден,че мнгоо скоро ще се предоговори доларовия "съюз" и ще се превърне в нещо друго. Не ми харесва централните банки да създават пари както и когато си поискат а аз да имам отрицателна лихва. За момента 10 години биткойна работи точно срещу това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
прочети му по старите постове ... има много по смешни! :):) ... и като ги сглобиш, ще разбереш, че говориш с човек който е нещо като Батман, но с няколко олимпийски биткоин (не златни, това е старо за него) медала !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
ejko
преди 2 години
Държави - световни сили ще фалират, но биткойнът ще остане непоклатим?! Човек, ти съвсем си отървал козите... те и приказките ти за план Б, Ц, Д това доказват, де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Всички тия "екосистеми", за които говориш, не вършат никаква реална работа, нито правят койните използваеми. Екосистемите самообслужват нещо, което няма приложение, но то пак си остава без приложение. И ако фалира някой - ти нямаш пари, а компютърни кодове, които трябва да продадеш срещу пари, за да си купиш брашно. А в съвременнния свят 10 години са много относно технилогията, койните няма никога да са истински пари и то не заради технологията, а заради огромното противоречие с обществения и държавния интерес. Относно къщата добре, тока добре, но в съвременния свят не можеш да си независим, само помисли за всички стоки и услуги, които не можеш да си осигуриш сам. План Ц какво е, да не е бункер под земята и запаси за преживяване на ядрена война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Зависи за какво ползваш криптото. Целта на биткойна е да ти пази стойност на парите. За 10-те години от както съществува а и изобщо в цялата човешка история е най-доброто (поне за момента). Това означава,че ако фалира америка ти си имаш парите.. ако фалира Китай имаш си кинтите и т.н. Относно еко системите за плащания етера и неговата система е много по удобна. Когато милиардери които имат банки като Рикардо и други като Мъск вземат биткойни това сериозно ме кара да се замисля :) Да моят план А е предимно акции,злато,имоти и т.н. но имам от няколко години и план Б който включва крипто (биткойн,етер,bnb,cel и още 1-2). В момента почти съм готов и с план Ц (къща офгрид и да не завися от никого на 95%) съм... Започвам да мисля и за план Д !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А пък когато милиардерите почнат да си държат кеша в варовикови камъни, то знаеш ли как щяло да им се вдигне цената? То и камъните са ограничени. Само, че милиардерите са станали такива, защото са създавали/инвестирали в стойност и прекалено добре им е ясно, че зад биткойна стойност няма, а само спекула с цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Винаги ми е било смешно сравнението на биткойна и истинските пари. И това, че "безконтролно" се печатало, имало нещо общо. Парите са и тяхната функция са да разпределя стоките и услугите. Казано простичко - днес се произвеждат 1000 хляба и срещу тях има 1000 лева, а утре, след печата, има 1300 лева и пак 1000 хляба, е, ясно е, каква е новата цена. Парите са цифров израз на произведените стоки и услуги. Поглеждайки биткойн - тук нямаме нищо. Нищо. Нула. Обещания. Нищо не се плаща с биткойн, в най-добрия случай физически лица си го прехвърлят един на друг и това е. Нито една нормална държава няма да замести собствените си пари с това и причините са доста затова. Биткойна пари няма да е никога, той е по-скоро една акция, зад която има обещания, мантри, заклинания по соц.медии, но НИЩО реално, което да носи някаква съществена полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още