IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки пети работещ в България е подложен на тормоз на работа

Непропорционално висок дял от пострадалите служители са жени, става ясно от информация на КНСБ

11:16 | 27.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Всеки пети работещ човек в България е подложен на психически тормоз от свой ръководител или колега.

Такива случаи зачестяват в последната година, сочат данните от сигнали за нарушения, получени в КНСБ, обяви националният секретар на синдиката Тодор Капитанов, цитиран от сайта на Българското национално радио.

От данните става ясно, че непропорционално висок дял от пострадалите служители са жени, а най-голям брой оплаквания има във възрастовия диапазон 26-45 години.

„Обидите, повишаването на тон, заплахите и други подобни са част от ежедневието на 20% от работещите в България, като 70 на сто са жени, 30% са мъже. Най-много оплаквания има във възрастовия диапазон 26-45 години“, посочи Капитанов.

„Наистина е необяснимо как в XXI в. все още се намират ръководители и колеги, които преминават морални и законови граници като обиждат и заплашват свои колеги и подчинени. Следва да бъде ясно, че подобни действия са в нарушение на Наказателния кодекс и на Закона за защита от дискриминация“, категоричен бе той.

В Наказателния кодекс са предвидени санкции за публично нанесени обиди. Работещите трябва да подадат сигнал до работодателя и той незабавно да извърши проверка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Тези изглежда не са на ясно ,че след като шефа ти се кара ,значи е решил да те задържи на работа Опасно е като нищо не ти казва след като си сгафил,това означава че ще те гони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
И сто наказателни закона да се напишат по въпроса доказването пак си остава трудно, а риска за злоупотреба ще се повиши. Това е от нещата които лесно се усещат но много трудно се определя със закон. Направи закона твърде лек и няма да спира нарушителите, направи го твърде тежък и ще създаде нови нарушители изнудващи с прилагането му, а никой не знае къде е баланса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Това е решено със частни синдикати към всяка фирма или организации,КНСБ са обслужващ персонал на конфедерацията на работодателите и държавата,просто едни пиявици.Пробвайте да създадете синдикат и ще разберете за какво иде реч.Дори в нашето право така са направени законите че да изключват всякакви синдикати и създаването им.Пълно робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още